Mampukah Hasrat Muhyiddin Menjadi Kenyataan??


Biarpun bersama Pakatan Harapan (PH) yang sebenarnya diketuai DAP, namun umum mengetahui, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) mahu mengetuai pakatan berkenaan sama seperti mana UMNO di dalam Barisan Nasional (BN).

Perkara tersebut dikuatkan lagi dengan kenyataan Presiden PPBM sendiri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mencadangkan supaya PH menjadi gabungan berteraskan Melayu.

Muhyiddin memaklumkan, gerakan yang akan dipelopori oleh pembangkang mestilah organisasi yang diketuai Melayu, majoritinya Melayu tetapi parti-parti lain yang bergabung di dalam PH akan menjadi sebahagian daripadanya.

Selain itu, Muhyiddin turut mencadangkan pakatan itu menggunakan nama ‘Barisan Rakyat’ bagi menentang BN dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) nanti.

Tidak salah Muhyiddin melontarkan cadangan tersebut kerana bekas Timbalan Perdana Menteri itu sememangnya bercita-cita besar mahu menjadi parti dominan di dalam PH seperti mana UMNO di dalam BN.

Persoalannya yang begitu besar di sini, adakah hasrat dan cita-cita Muhyiddin itu boleh menjadi kenyataan?

Adakah Muhyiddin tidak mengetahui realiti politik pembangkang yang membuktikan DAP adalah ‘taiko’ besar di dalam gabungan tersebut?

Oleh itu, apa sahaja yang mahu dilaksana atau diputuskan mesti mendapat restu DAP.

Gabungan PH, iaitu PKR dan PAN tidak boleh menafikan bahawa parti yang bergabung di dalam PH adalah pro-DAP.

Ini memandangkan, setiap keputusan mereka berhubung sesuatu isu termasuk berkenaan Islam perlu mengambil kira pandangan dan keputusan DAP.

Jadi, dominasi DAP di dalam PH amat jelas apabila parti pembangkang seperti PKR dan PAN akan akur dengan setiap pendirian dan keputusan DAP dalam sesuatu isu, termasuklah dalam hal pindaan Rang Undang-undang (RUU) Akta 355 sebelum ini.

PPBM sebagai parti baharu dalam PH terpaksa sujud di kaki DAP apabila Pengerusinya, Tun Dr. Mahathir Mohamad sanggup mengeluarkan kenyataan pusingan-U, di mana kononnya selama ini dia tersalah anggap terhadap DAP yang disangkakan sebagai sebuah parti rasis.

Selama lebih 22 tahun Mahathir menghentam DAP sebuah parti yang rasis dan cauvinis, tetapi kini beliau boleh pula katakan kritikannya terhadap DAP adalah tidak benar telah tersalah anggap terhadap DAP selama 22 tahun.

Jadi, satu lagi persoalannya, adakah Penasihat PPBM, Tun Dr. Mahathir Mohamad akan bersama Muhyiddin jika DAP menentang cadangan itu?

Ini memandangkan Mahathir tidak mahu sebarang masalah dengan DAP demi mencapai cita-cita beliau menumbangkan BN.

Pada 27 Mac 2017, Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP, Anthony Loke berkata DAP menolak cadangan Muhyiddin itu dan memaklumkan PH adalah gabungan politik yang mempunyai kekuatan yang sama dan tidak ada satu parti yang dominan.

Dalam PH, jelas Loke, tidak ada soal abang sulung atau pun adik bongsu, tak ada siapa yang lebih besar di dalamnya.

Namun umum mengetahui, DAP pastinya akan menentang keras cadangan Muhyiddin berkenaan.

Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali juga menolak cadangan Muhyiddin dan PPBM yang mahu menjadi parti utama dalam PH.

Walaupun Azmin memaklumkan memahami hasrat Muhyiddin itu untuk meningkatkan sokongan Melayu, tetapi menjelaskan semua pihak dalam PH terikat dengan rangka kerja dan dasar gabungan berkenaan.

Apakah rangka kerja dan dasar gabungan yang diketuai DAP itu?

Apakah semua telah dirangka oleh DAP dan parti lain dalam PH perlu mendapatkan persetujuan DAP terlebih dahulu dalam membuat keputusan?

Lihat kepada situasi ketika ini, semua itu adah tidak mustahil berlaku.

Jauh bezanya jika hendak dibandingkan antara UMNO dan PPBM ketika ini.

UMNO ditubuhkan atas deraian air mata orang Melayu menentang penindasan British melalui Malayan Union.

Perjuangan orang Melayu menentang Malayan Union dibina atas keikhlasan orang Melayu untuk tidak lagi melihat masyarakat Melayu terus menjadi hamba orang putih.

Kini, selepas 70 tahun perjuangannya, UMNO sudah menelan pelbagai pengalaman pahit dan manis.

Jatuh bangun UMNO dalam perjuangan politik demi kelangsungan kuasa yang ada pada tangan orang Melayu sudah teruji dalam 13 pilihan raya umum.

Bagaimana pula dengan PPBM?

Umum mengetahui bagaimana PPBM ditubuhkan yang pastinya bukan melalui deraian air mata orang Melayu.

PPBM ditubuhkan atas kekecewaan bekas pemimpin UMNO apabila kata-kata mereka yang mahu rakyat menjatuhkan Perdana Menteri, tidak mendapat sambutan yang diharapkan.

Setakat mana daya juang bekas pemimpin UMNO melalui parti baharu itu?

Melihat usia Mahathir yang sudah menjangkau lebih 90 tahun dan Muhyiddin yang sudah mencapai 69 tahun, apakah masih ada lagi sisa perjuangan yang terlalu lama untuk mereka?

Selain untuk menjayakan cita-cita politik Mahathir, kewujudan PPBM sebenarnya bertujuan memecah-belahkan parti yang dikuasai oleh Melayu dan bumiputera khususnya UMNO dan PAS.

Adakah PPBM tidak sedar parti itu sedang dicucuk hidung oleh DAP?MalaysianAccess

Selagi mana bersama PH, PPBM hanya sekadar menjadi boneka dan perlu mengikut telunjuk DAP yang merupakan ‘abang long besar’ dalam gabungan itu.

Berjayakah dan siapakah Muhyiddin untuk menentukan hala tuju PH?

Babak penolakan cadangan PPBM dan Muhyiddin dalam PH baharu sahaja bermula.

Ia dikira cadangan peribadi yang menguntungkan sebelah pihak semata-maga.

Apakah episod seterusnya?

Jika ia dianggap tersilap langkah akibat terlalu lantang, Muhyiddin pasti terpaksa akur menjadi pemimpin yang ditutup dan dikunci mulut semata-mata. 
Mampukah Hasrat Muhyiddin Menjadi Kenyataan?? Mampukah Hasrat Muhyiddin Menjadi Kenyataan?? Reviewed by Empayar Pemuda on 8:00 AM Rating: 5

3 comments:

 1. #DESTROY the Penjajah Parasit/Penyamun KAFIR HARBI DAPerasuah-no 1 Dunia JUBOQ BABI & KULI2-terTONGGENG dia-si PKRHOMO ANJING KURAP/madey anak BERANAK BANGSAT!

  Lihat PENDEDAHAN ni oleh bekas Pengarah Strategik Hal Ehwal Orang Melayu-Islam DAP, Mohamad Razali bin Abdul Rahman, ketika berceramah di Putrajaya pada 3 Julai 2012 - tentang MO Setan Zionis ‘Malaysian Malaysia’-si TERORIS PENJAJAH PARASIT/PENYAMUN KAFIR HARBI HOMO DAPJUBOQ BABI; lihat di https://aidcnews.wordpress.com/2017/03/17/modus-operandi-malaysian-malaysia-didedahkan-bekas-aktivis-dap/ :

  Modus Operandi ‘Malaysian Malaysia’ Didedahkan Bekas Aktivis DAP

  AIDCNews

  , March 17, 2017

  ...Lim Kit Siang biasa kata dalam mesyuarat, Raja-raja yang ada di Malaysia ini adalah dari keturunan lanun, perompak dan penjudi. …Tuan-tuan masih ingat tak apa yang berlaku pada 11 April (2012) yang lalu, semasa pertabalan Yang Maha Mulia Duli Yang Dipertuan Agong. Tengok, bagaimanakah mereka menghina dan mencaci Raja.

  Kerana apa? Mereka yakin kalau dapat tawan Putrajaya, itulah pertabalan terakhir Agong di bumi Malaysia ni. Lepas ini tak ada dah. Kita akan lantik Presiden. Kita akan turunkan sembilan Raja. Kita akan lantik satu Presiden.

  Presiden pertama, memang kita akan bagi kat orang Melayu. Yang pertama sahaja. Lepas yang kedua, seterusnya akan diberi kepada orang Cina dan India. Macam Singapura lah....

  Azan kita tidak akan benarkan.....

  Bahasa Inggeris, kita akan jadikan bahasa kebangsaan. Bahasa Malaysia Cuma sebagai bahasa perantaraan sahaja. Bahasa Inggeris bahasa utama, bahasa kedua kita akan galakkan adalah bahasa Mandarin.

  Bagi DAP, bahasa Malaysia is a not value language.

  Inilah agensi pertama kita akan bubarkan selepas dua minggu kami tawan Putrajaya. MARA….Kita akan tubuhkan agensi lain bukan MARA. Nama MARA akan dihapuskan…..

  Tuan-tuan tahu tak dalam satu mesyuarat, Lim Kit Siang dengan Lim Guan Eng kata apa, “Bangsa yang paling bodoh dan yang paling malas dalam dunia ini adalah bangsa Melayu…. Dia kata, nilai seorang Melayu ni, “Nilai seorang Melayu ni RM100 sahaja. No more than that value.” .......

  Kami ingin menjadikan Malaysia sebagai sebuah Republik, macam Singapura....DAP paling benci tiga benda; Islam, Melayu dan Raja….Dia akan tukar Rejimen Askar Malaysia selepas ini. perkataan Melayu tu dia akan buang.

  Begitulah juga dengan Panglima Angkatan Tentera dengan KPN. Dua-dua jawatan tertinggi khas untuk orang Cina saja. Dia tak akan bagi dekat orang Melayu. Eksklusif untuk orang Cina…..

  Majlis Agama Islam akan dibubarkan dan akan digantikan dengan Majlis Antara Agama. Semua agama duduk dalam satu jabatan macam IFC. Kita akan gabung dan duduk dalam satu jabatan.

  Begitu juga wang zakat, boleh digunakan oleh orang bukan Islam. ....

  Mahkamah Syariah. Mahkamah yang berteraskan agama tidak akan dipraktikkan lagi di bumi Malaysia. Kita akan guna satu Mahkamah Sivil saja, yang lain semua kita akan tolak. Kita tidak akan iktiraf. Dasar Ekonomi Baru (DEB). Lepas Lim Guan Eng ambil sumpah, inilah kenyataan pertama dia, “Akan hapuskan Dasar Ekonomi Baru.”….

  Tuan-tuan tahu tak, kalau DAP dapat perintah banyak warganegara Taiwan, Hong Kong, Singapura akan memohon jadi rakyat Malaysia selepas ini...... (baca sendiri artikel amat PENTING ini sepenuhnya)

  (Tok Landak)

  Nota: Kalau berita ni TAK benaq, kenapa Razali TAK diSAMAN oleh spesis TERORIS PENJAJAH Zionis DAPJUBOQ BABI-si KAFIR HARBI PARASIT/LANUN/PEROMPAK/PERASUAH/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL-si puaka RASIS/PORNO/HOMO-si KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD ni?!! Dan kita boleh agak kenapa zah*dKITOL-geng AnwaqHOMO/KD*GAGAL tu enggan MENYIASAT bawah Akta TERORISMA!

  Dan si spesis PENYAMAQ2 PENAKUT KULIT BABI DAPJUBOQ BABI ni juga sedg. menCURI identiti RAZALI/TOK LANDAK/NEK TEMPOYAK/MAKCIK SAMBAL BELACAN utk. SABOTAJ/PALSUkan komen2 yg. ANTI-DAPJUBOQ BABI & yg. pro-YAB PM; serta mengGERTAK nak BUNUH/ROGOL Nek Tempoyak & Bapanya yg. bekas ASKAR, kerana depa punya TAKUT atas PENDEDAHAN Razali ni & mulut2 CILI PADI BERAPI Tok Landak/Nek Tempoyak/Makcik Sambal Belacan yg. amat ANTI-DAPJUBOQ BABI!

  ReplyDelete
 2. Tgklah betapa makin BINATANG BUAS si PENJAJAH PARASIT/LANUN/PEMBUNUH DAPJUBOQ BABI ni - mengHINA/mengGERTAK ISLAM/umatnya - termasuk para ULAMA terCINTA kita!

  Sbb. itu mana2 KITOL Islam/Melayu mcm. si yidinSEMBAP-GILA SEKS ni yg. sanggup JILAT puak KAFIR HARBI BANGKAI JIJIK DAPJUBOQ BABI ni pun mesti jenis spesis BABI!

  Lihat di - http://www.suara.tv/2017/03/29/dun-selangor-kecoh-gara-gara-wakil-dap-salah-guna-perkataan-tok-lebai/

  DUN Selangor Kecoh Gara-Gara Wakil DAP Salah Guna Perkataan ‘Tok Lebai’

  March 29, 2017 Abdul Mursyid Zainuddin

  (Tok Landak)

  ReplyDelete
 3. Sbb. tu PPSGangster HOMO PENJAJAH PARASIT/LANUN/PEMBUNUH/PEROGOL DAPJUBOQ BABI ni mesti dITENTANG habis2an!!!!!!!!!!!!!!!! Mana SPRM OI?!!!

  APA KEJADAHnya nak diBENAQkan diTUBUHkan PPSGangster di PP tu - mungkin depa ni akan diLATIH oleh MOSSAD/CIA utk. mengGULINGkan YAB PM & NEGARA ISLAM kita ni!

  Tok Landak.

  ReplyDelete

Popular

Powered by Blogger.