SAH GUAN ENG TIDAK MAMPU TERAJUI PULAU PINANG


Akibat daripada sikap bodoh sombong dan ego melampau yang selama ini menjadi makanan Guan Eng , akhirnya Ketua Menteri P.Pinang dari DAP ini menerima kesannya.Kelansungan daripada kemelut yang membelenggu dirinya akibat pertuduhan rasuah dan salah guna kuasa , Guan Eng ternyata semakin mengelabah dan mula keliru dengan tindak tanduknya sendiri.

KEGAGALAN paling memalukan bagi Ketua Menteri ini bermula apabila beliau dan konco-konconya begitu bernafsu untuk membubarkan DUN P.Pinang.Kononnya tindakan tersebut adalah untuk kepentingan rakyat sedang hakikatnya semua pihak sedia maklum niat sebenar DAP hanyalah untuk mengaburi hasrat terdesak DAP menyelamatkan Lim Guan Eng.Impian penuh agenda itu kemudiannya cuba diselindungkan dengan cubaan mendapatkan sokongan parti-parti dalam Pakatan Haprak.

Namun usaha terdesak itu sehinggakan Guan Eng dilihat merayu PKR untuk menerima cadangan DAP tidak mendapar respon yang diimpikan sebaliknya PKR menghidu lebih awal perancangan licik tersebut yang hanya akan memberikan kelebihan kepada DAP semata-mata.

Natijahnya impian untuk mengadakan PRN di Pulau Pinang tidak berjaya !

Kita tahu bahawa Pakatan Haprak turut sama terkesan akibat daripada tindakan bodoh Guan Eng dan kini semua pihak dapat melihat betapa kecelaruan yang berlaku dalam pakatan pembangkang itu adalah sesuatu yang tidak lagi boleh ditutup.

Perbezaan pendapat dan pandangan antara parti-parti dalam Pakatan Haprak telah menelanjangkan sikap pimpinan mereka sendiri yang lebih kepada agenda masing-masing.

Hakikatnya rakyat melihat Pakatan Haprak bukanlah pilihan yang baik untuk diletakkan kepercayaan sebagai peneraju kepada negara dan seluruh warganya.

Disinilah bermulanya satu lagi episod malang buat kem DAP apabila tindak tanduk Guan Eng mula tersasar dan lebih banyak berhalusinasi daripada tampil sebagai seorang pemimpin yang mengamalkan polisi Cekap , Akauntibiliti dan Telus.

Kini setelah hampir semua usaha untuk memulihkan imej Guan Eng GAGAL , Ketua Menteri itu dilihat semakin hilang pertimbangan malah mungkin sampai ke tahap hilang kewarasan politik apabila masih lagi cuba untuk menuding jari mencari salah orang lain sedang realitinya kedudukannya sebagai seorang pemimpin politik sudah terlalu teruk terjejas dan tercalar.

Tindakan terkini kerajaan DAP Pulau Pinang yang bersedia untuk berdepan dengan usul tidak percaya kepada Ketua Menteri adalah BUKTI betapa Guan Eng sudah tidak LAYAK menjadi Ketua Menteri Pulau Pinang !

Sebagai pemimpin nombor satu di Pulau Pinang dalam hiraki pentadbiran kerajaan negeri , Guan Eng telah meletakkan syarat sekiranya usul tidak percaya itu mahu diusulkan di Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang , ianya mestilah diusulkan oleh Ketua Pembangkang kononnya supaya usul tersebut dilihat serius.

Persoalanya bagaimana sekiranya usul tersebut diusulkan oleh ADUN dari DAP sendiri dan bukannya Ketua Pembangkang ?

Apakah usul tersebut dikira tidak serius dan tidak terpakai ?

Dan apakah menjadi satu kesalahan kepada ADUN-ADUN lain termasuk Ketua Pembangkang untuk menyokong usul tersebut ?

Undang-undang apakah yang cuba digunakan oleh Ketua Menteri yang mengaku paling Cekap , berAkauntibiliti dan Telus ini ?

Apakah Guan Eng sedang menidakkan suara semua ADUN-ADUN di Pulau Pinang ?

Jika itulah yang dimahukan maka jelaslah Lim Guan Eng sudah tidak lagi LAYAK menjawat jawatan Ketua Menteri Pulau Pinang dan beliau perlulah SEGERA dinyahkan dari kerusi tersebut !

Guan Eng ternyata sudah keliru dan celaru dengan permainan politiknya sendiri dan semestinya tindakan mengekalkan Guan Eng sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang akan memberikan kesan yang tidak baik bukan sahaja kepada negeri Pulau Pinang tetapi juga seluruh warga Pulau Mutiara.
SAH GUAN ENG TIDAK MAMPU TERAJUI PULAU PINANG SAH GUAN ENG TIDAK MAMPU TERAJUI PULAU PINANG Reviewed by Empayar Pemuda on 1:57 PM Rating: 5

No comments:

Popular

Powered by Blogger.