ADAKAH PKR AKAN TUNDUK DENGAN KEMAHUAN DAP??

Seperti yang kita tahu, Lim Guan Eng masih lagi gagal mendapatkan sokongan PKR untuk mengadakan PRN Pulau Pinang lebih awal walaupun sebelum ini Lim Guan Eng sendiri telah merayu kepada PKR. 

Dalam kenyataan akhbar yang dibuat oleh Presiden PKR, Wan Azizah semalam PKR akan menghantar pimpinan tertinggi mereka untuk terus berbincang bagi mencapai kata putus sama ada hendak meneruskan agenda DAP untuk mengadakan Pilihanraya Negeri lebih awal.

Adakah PKR akan tunduk dengan kemahuan Lim Guan Eng pada pertemuan yang dijadualkan hari ini atau terus bertegas dengan pendirian mereka untuk tidak bersetuju bagi memastikan parti mereka terus releven di mata rakyat EP rasa semua rakyat tahu tujuan atau agenda untuk mengadakan pilihanraya lebih awal bersifat peribadi iaitu untuk menyelamatkan Lim Guan Eng dari tuduhan rasuah di mata rakyat..

SAMA-SAMA KITA NANTIKAN KEPUTUSAN PERTEMUAN HARI INI...


Kenyataan Media
Datuk Seri Zainal Abidin Osman
Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Pulau Pinang

Rabu, 27 Julai 2016

Pilihanraya mengejut DUN Pulau Pinang

Merujuk Kepada Kenyataan Media oleh YB Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail Presiden PKR pada 26 Julai 2016

" Seperti di duga PKR sekali lagi menyatakan mereka belum yakin dengan cadangan Lim Guan Eng dan DAP untuk mengadakan Pilihanraya Negeri Pulau Pinang lebih awal dan PAN  pula mengambil sikap 'tunggu dan lihat'. 

" Ini merupakan satu tamparan hebat kepada ego Lim Guan Eng dan DAP yang masih gagal mendapatkan sokongan rakan kongsi  utama mereka bagi mengadakan pilihanraya negeri lebih awal. 

" Kegagalan Lim Guan Eng meyakinkan sekutu politiknya untuk menyokong cadangan beliau telah mencalar maruah dan kredibiliti beliau sebagai Setiausaha Agong DAP dan Ketua Menteri Pulau Pinang serta menghakis keyakinan dan hormat rakyat terhadap beliau sebagai seorang pemimpin utama pakatan parti pembangkang. 

" Cadangan mengadakan Pilihanraya Negeri adalah satu langkah tergesa-gesa dan terburu-buru yang dibuat oleh Lim Guan Eng dan DAP dalam keadaan panik setelah beliau dihadapkan ke Mahkamah kerana dua pertuduhan jenayah rasuah. 

" Bersandarkan keputusan Majlis Pimpinan Pusat PKR semalam, bermakna 10 ADUN PKR di DUN Pulau Pinang belum bersetuju dengan pembubaran segera DUN,PAS yang mempunyai seorang ADUN juga tidak bersetuju manakala 10 ADUN Barisan Nasional  tidak menyokong cadangan tersebut. 

" Oleh itu kita boleh menganggap hanya 18 orang ADUN DAP sahaja yang menyokong cadangan tersebut setakat ini.

" Berdasarkan kiraan 21/40 orang ADUN tidak bersetuju dan hanya 19 orang lagi menyokong cadangan membubarkan DUN dan mengadakan Pilihanraya Negeri ; maka  boleh dirumuskan bahawa Lim Guan Eng sudah hilang kepercayaan majoriti Ahli-Ahli DUN Pulau Pinang dan sedang menghadapi krisis keyakinan dan kepercayaan terhadap dirinya sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang.

" Percubaan Lim Guan Eng untuk mengheret rakyat ke dalam masalah peribadi beliau, dengan cadangan membubarkan DUN bagi mengadakan Pilihanraya Negeri jelas telah ditolak. Berdasarkan perkembangan terkini ini beliau seharusnya mengambil tindakan bermaruah dan berintegriti melepaskan jawatan sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang dengan segera. 

Terima kasih.
ADAKAH PKR AKAN TUNDUK DENGAN KEMAHUAN DAP?? ADAKAH PKR AKAN TUNDUK DENGAN KEMAHUAN DAP?? Reviewed by Empayar Pemuda on 2:48 PM Rating: 5

No comments:

Popular

Powered by Blogger.