TERKINI : GAMBAR MAYAT-MAYAT NAHAS #MH17 YANG DILETAKKAN DITEPI JALAN #JUSTICE4MH17Sekumpulan wartawan yang mula sampai ke kawasan nahas penerbangan MH17 yang ditembak jatuh di timur Ukraine melaporkan bagaimana mayat-mayat penumpang pesawat Malaysia Airlines itu diletakkan di tepi jalan.

Seorang daripada mereka yang bertugas dengan BBC merakamkan foto deretan mayat yang disusun di tepi jalan di sebuah kampung dekat Hrabove, hampir 800 kilometer dari Kiev.

Will Vernon ialah seorang penerbit di stesen berita antarabangsa itu dan mengaku mempunyai minat yang mendalam kepada isu-isu melibatkan negara-negara bekas Kesatuan Soviet.

Vernon adalah seorang daripada beberapa orang wartawan yang menyertai kumpulan pemantau Pertubuhan Keselamatan dan Kerjasama Eropah (OSCE) yang dikerahkan ke tempat kejadian.

Kumpulan pemantau OSCE seramai 25 orang pada Jumaat dihalang oleh kumpulan pemberontak daripada menghampiri lokasi serpihan pesawat Boeing 777 itu berkecai dan terbakar.

Mereka juga melaporkan setakat Jumaat, mayat-mayat penumpang MH17 itu masih berada di tempat kejadian tidak berusik, "sama sepertimana mereka jatuh."

Keadaan bagaimanapun berubah hari ini biarpun perjalanan mereka ke kawasan itu bukanlah tidak berdepan dengan tentangan.

Vernon melaporkan melalui Twitter bagaimana perjalanan mereka disekat oleh pemberontak. Mereka diminta meninggalkan kenderaan dan berjalan kaki ke lokasi kejadian.

Beliau juga melaporkan sekatan-sekatan lain yang dikenakan ke atas rombongan itu termasuk tidak boleh menyoal mana-mana orang dan tidak masuk ke sesetengah kawasan.

Koresponden BBC, Fergal Keane juga melaporkan perkara yang sama bahawa kumpulan pemberontak itu sengaja menyulitkan keadaan dan menyusahkan pemantau OSCE.

Bagaimanapun tidak seperti pada Jumaat, kumpulan pemantau itu mendapat akses yang lebih lama dan lebih luas pada Sabtu.

Hrabove terletak hampir 800 kilometer dari Kiev. Perjalanan dari ibu negara Ukraine ke kawasan pedalaman itu dianggarkan mengambil masa 10 jam menggunakan kereta. - Awani


TERKINI : GAMBAR MAYAT-MAYAT NAHAS #MH17 YANG DILETAKKAN DITEPI JALAN #JUSTICE4MH17 TERKINI : GAMBAR MAYAT-MAYAT NAHAS #MH17 YANG DILETAKKAN DITEPI JALAN  #JUSTICE4MH17 Reviewed by Empayar Pemuda on 10:19 AM Rating: 5

3 comments:

Popular

Powered by Blogger.