HOT : KERAJAAN PATUT NILAI SEMULA SEMUA KONTRAK YTL KERANA KENYATAAN RASIS DAN MEMGHINA KERAJAAN @najibrazak


Kenyataan Tan Sri Francis Yeoh Managing Director YTL sempena forum Global Malaysia Series anjuran PEMANDU di Securities Commission di Bkt Kiara 3 Jun 2014, adalah kenyataan orang yang tidak sedar diri dan cakap besar.

1. Desakan beliau bahawa kerajaan mesti menghapuskan 'crony capitalism' begitu angkuh seolah olah tiada kesungguhan di pihak kerajaan untuk memerangi amalan rasuah dan kronisme. Masalahnya,  ada syarikat gergasi yang menjadi duri dalam daging kerana penghalang besar kepada usaha murni kerajaan untuk meningkatkan transperansi dan integriti.

2. Memang ada syarikat gergasi atau konglomerat tidak perlu menemui PM untuk melobi sesuatu projek seperti yang TS Yeoh dakwa.  Tetapi apa yang berlaku ialah, ada syarikat gergasi ini merasuah pegawai pegawai yang bertanggungjawab membuat keputusan tender.  Mereka membina empire di kementerian tertentu dan mewujudkan mafia di dalamnya. Sebab itu YTL tidak perlu bercakap besar. 

3. Mungkin benar mereka tidak 'kowtow' pada PM tetapi mereka kowtow pada sesetengah pegawai yang boleh dibeli. Dengan kata lain yang menggagalkan usaha murni kerajaan ialah ahli ahli perniagaan dan syarikat syarikat gergasi ini. Saya difahamkan ada sesetengah syarikat sanggup menyediakan peruntukan khas 'entertainment' bagi membelai pegawai tinggi yang berpengaruh dalam membuat sesuatu keputusan tender.

4. Kalau betul YTL dapat projek mega melalui merit saya berharap YTL mesti bersedia untuk mendedahkan semula bagaimana mereka boleh mendapat tender IPP sehingga mengaut keuntungan besar. YTL mesti telus untuk membenarkan kerajaan menyemak semula perjanjian IPP yang dikatakan berat sebelah dan merugikan TNB.

5. Saya juga mendesak YTL supaya amal cakap serupa bikin terutamanya dalam isu kaum yang juga dibangkitkan oleh TS Francis Yeoh.  Saya mempersoalkan sejauh mana YTL bersikap adil memberikan pekerjaan kepada graduan Melayu di syarikat mereka termasuk memberi kerja kerja kontrak kepada kontraktor kontraktor Melayu.

6. Dalam isu merit saya juga mempersoalkan pelaksanaan projek 1Bestarinet oleh YTL ke semua sekolah sekolah di Malaysia melibatkan kos hampir RM 1 Billion. Banyak rungutan daripada pihak sekolah kerana ia tidak efisien. Setahu saya YTL bukan pemain utama bidang telekomunikasi berbanding dengan Telekom Malaysia. 

Dr.  Mohd Puad Zarkashi. 
Ahli MT UMNO.

**EP harap Kerajaan Malaysia dapat menilai semula semua projek yang diberikan kepada YTL kerana kenyataannya yang kurang ajar dan bersifat rasis..
HOT : KERAJAAN PATUT NILAI SEMULA SEMUA KONTRAK YTL KERANA KENYATAAN RASIS DAN MEMGHINA KERAJAAN @najibrazak HOT : KERAJAAN PATUT NILAI SEMULA SEMUA KONTRAK YTL KERANA KENYATAAN RASIS DAN MEMGHINA KERAJAAN @najibrazak Reviewed by Empayar Pemuda on 5:20 PM Rating: 5

15 comments:

 1. Anugerahkan sipulan ini dengan darjah kebesaran Tan Sri. Kemudian berikan dia projek. Selepas kurangnya memperolehi projek sipulan ini mengada-ada cerita untuk memburuk-burukkan Kerajaan.

  Ini perkara biasa kepada Kerajaan. Yang menyakitkan hati ialah kita rakyat Melayu yang setia.

  ReplyDelete
 2. Tengok muka pun dah tahu....RAKUS. Semua nak bolot, zaman Tun Mahathir dulu pandai bodek nak buat IPP, supply karen kat TNB. Memang tak rugi punya...yg rugi kita...PENGGUNA. Ada lah yg dia minta tak dapat...tu, mula lah burukkan Kerajaan. You are what you eat....OINK OINK.... nak menyondol dan makan najis jerrrrr.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Correction sikit zainal..... mmg TDM pm masa tu, tapi kesemua keputusan finance ministry dibuat dan di rancang oleh aljuburi.... si setan gondol tu....

   Delete
 3. Mula baca artikel..
  Ingatkan tulisan blogger
  Tp tidak !

  Syabas...
  Masih ada la ahli MT UMNO yg berani..

  ALHAMDULILLAH...

  ReplyDelete
 4. YTL supply 1Bestarinet kat sekolah hampes, Harap pencawang je besar, capaian internet teruk, hanya dapat pusing-pusing jer. harap nama je..YES tapi tak YES

  ReplyDelete
 5. Si PENDATANG/PENCEROBH-Cina-RASIS-CELAKA ni patut diHALAU saja dr. Tanah Melayu ni dan gelaran 'Tan Sri'nya diLUCUTkan segera! Dalm artikel tu, dia juga telah begitu licik MENGHINA/MENGGERTAK Islam/umatnya termasuk hak, identiti dan sejarah BUMIPUTERA kat Tanah Melayu pusaka nenek moyang berzaman kita ni!

  S'pura yg. ditawan dariTanah Melayu ISLAM kita dgn. bantuan MOSSAD, dan terus jadi pusat MOSSAD-Israel/CIA terbesar di Asia (lihat di -http://rainbowoftruth.blogspot.com/2009/09/singapore-israel-love-affair.html, THE SINGAPORE ISRAEL LOVE AFFAIR, Wednesday, September 2, 2009) dan MENINDAS BUMIPUTERA Islam/Melayu-mcm-SAMPAH, serta Israel yg. terus MERAMPAS/MEROMPAK tanah pusaka dan membunuh BUMIPUTERA Islam Palestin dlm. GENOSID yg. berterusan, tak korup kononnya dan "stand for the rule of law"?! Dasar si Cina-BANGKAI-tak-berpelajaran! Ini jenis Cina-otak-LONGKANG!

  Dan si Australia/Britain, yg. asyik menyerang dan membunuh umat Islam dlm. GENOSID di Afghanistan, Iraq, Libya dsbnya utk. MEROMPAK kekayaan Dunia Islam dlm. minyak-gas-minerals- termasuk di bawah bawah NATO (yg. juga disertai Israel) tak korup kononnya dan "stand for the rule of law"?! Memang dasar si KAPIRDAJAL Cina-otak-BABI!

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete
 6. Woiiiyo ytl dpt kontrak bistari net kat sekolah2 kaya la si kopet ni. Sprm kena siasat nape ytl ni dpt kontrak ni. Servis wifi hancussss.... sial celaka zaman ah jib ni. Semua ni konsultan punya nasihat smpai jadi syaitan.

  ReplyDelete
 7. Amat hairan macam mana projek 1Bestari*Net boleh dianugerah kepada YTL Communications yang tidak ada pengalaman juga infrastruktur telekomunikasi. Penyampaian projek tidak sempurna. Kos ditanggung Kementerian Pelajaran RM**billion. Memang YTK sudah "bela dan pegang" beberapa pegawai dalam kementerian. Dan memang YTL melobi gila-gila dengan ....quote " PM....". Macam-macam YTL minta....Projek Penjana Kuasa (Kalah bida kepada 1MDB), minta kereta api laju ke Singapore. Kepada kerajaan Malaysia, PM dan TPM......beri dia orang projek Bestari*Net pun orang cina tak berterima kasih dan undi pembangkan dengan harapan nak jatuhkan UMNO/BN. Cukup2 lah kena tipu dengan anggapan mereka akan tolong -- sorry lah. Jangan beri lagi projek apa-apa projek konsesi kepada puak sebegini. Mana ada dia orang sub-kerja2 projek Bestari*Net kepada kontraktor melayu? Tarak ler....mereka tekan harga sampai tarak untung dan lepas tu liat membayar. Ini lah dia YTL....pemeras. Semoga pemimpin UMNO/BN henti jadi bodoh dengan memberi YTL projek nasional. Biar beri kepada orang melayu, tapi bukan penyanggak berbulu kambing dari puak Pas dan PKR.

  ReplyDelete
 8. Bila melepaskan"ANJING" yang tersepit...
  Bila Kacang lupakan kulit......Dan
  Bila dah tak dapat projek....

  ReplyDelete
 9. nak buat mcm mana kalau ada anak menteri sendiri yg terlibat...

  ReplyDelete
 10. Pakcu Rantau PanjangJune 7, 2014 at 11:35 PM

  Ini semua kerana kes 25 %.......daaaaaaah

  ReplyDelete
 11. Ytl is finished..........

  ReplyDelete
 12. kroni manathir jugak..ipp perancangan mahathr
  tnye ani arope..macai umno mmg bodoh.

  ReplyDelete
 13. kroni manathir jugak..ipp perancangan mahathr
  tnye ani arope..macai umno mmg bodoh.

  ReplyDelete
 14. rasa2nya ia[YTL]ni sama juga macam IMF.cuma operasinya berbeza tapi tujuannya sama.

  ReplyDelete

Popular

Powered by Blogger.