TERKINI : MANGSA TERBARU KERAJAAN DAP..GERAI PENIAGA MELAYU DI KEPALA BATAS PULA BAKAL DIROBOHKAN.. @dzainalabidin @reezalmerican


Lagi sejarah hitam bakal tercatat di Pulau Pinang jika Kerajaan DAP ingin meneruskan hasrat mereka merobohkan gerai perniagaan, warung dan stall kecil peniaga-peniaga Melayu yang telah diusahakan sejak 8 tahun yang lepas..

Peniaga-peniaga kecil Melayu yang menjadi mangsa terbaru Kerajaan DAP Pulau Pinang ialah mereka yang berniaga di sepanjang jalan menuju ke Pinang Tunggal Bertam, Kepala Batas. 

EP diberitahu surat notis larangan berniaga dan mengosongkan tapak perniagaan telah dikeluarkan kepada peniaga-penagia tersebut oleh MPSP dan notis tersebut berkuatkuasa serta-merta. Selain itu EP difahamkan peniaga-peniaga disitu juga dikenakan kompaun sebanyak RM150.00 sebagai denda..

Cerita kumpulan peniaga kecil Melayu yang dihalau dari tapak perniagaan mereka bukanlah satu isu yang baru di negeri ini. Perkara ini telah berlaku sejak kerajaan negeri diambil alih oleh DAP pada 2008, nasib peniaga kecil Melayu ini seolah-olah tidak mendapat pembelaan seperti mana yang diberikan kepada peniaga-peniaga kecil bangsa lain.

Inilah nilai harga peniaga-peniaga kecil Melayu di mata kerajaan DAP.. Sewenang-wenangnya menunjukkan kuasa yang mereka ada dengan menafikan peniaga-peniaga ini mencari sumber rezeki yang telah diusahakan sejak berpuluh tahun lamanya..

Yang menariknya peniaga-peniaga Melayu ini tidak dibela secara adil oleh kerajaan DAP untuk meneruskan kehidupan selepas satu-satunya punca pendapatan mereka dinafikan..Kalau kawasan tersebut melibatkan peniaga-peniaga bangsa lain..tahu pula kerajaan negeri menyediakan astaka, tutup jalan atau menyediakan kawasan yang lebih selesa untuk mereka berpindah..

Apakah ini contoh kerajaan negeri yang bertanggungjawab? Mana perginya Slogan CAT??

Bagi EP nasib malang peniaga-peniaga Melayu yang  dihalau dari tempat perniagaan mereka walaupun sudah berniaga berpuluh-puluh tahun lamanya di negeri ini tidak akan berakhir setakat ini melainkan orang Melayu di Pulau Pinang dapat duduk semeja dan sepakat menentang kezaliman yang dilakukan oleh kerajaan DAP seperti mana yang dibuat oleh peniaga-peniaga bangsa lain di Pulau Pinang.. TERKINI : MANGSA TERBARU KERAJAAN DAP..GERAI PENIAGA MELAYU DI KEPALA BATAS PULA BAKAL DIROBOHKAN.. @dzainalabidin @reezalmerican TERKINI : MANGSA TERBARU KERAJAAN DAP..GERAI PENIAGA MELAYU DI KEPALA BATAS PULA BAKAL DIROBOHKAN.. @dzainalabidin @reezalmerican Reviewed by Empayar Pemuda on 5:52 PM Rating: 5

6 comments:

 1. inilah akibat berbuat baik dgn BABI..

  babi hanya menyamar jadi manusia untuk menipu Melayu..akhirnya BABI tetap BABI

  ReplyDelete
 2. PAS ada boleh tolong? tolong roboh ke?

  ReplyDelete
 3. Masalahnya, berpunca dari org Melayu juga... yg pi undi DAPig tu apa sal....

  ReplyDelete
 4. Hahh...!!! amik habuan hampa....nak sngt..!! seZALIM2 kerajaan BN/UMNO ..ada depa dok kacau periuk nasik hmpa...???

  ReplyDelete
 5. Inilah yabg sebenarnya berlaku di pulau pinang,,,, kaum lain semakin rakus dan menindas kita,,, dan kita tak dapat membela nasib melayu disebabkan bukan kita yang berkuasa di pulau pinang,,,, mereka semakin biadap,,,,

  ReplyDelete
 6. Bertam Indah Boy
  Yang diarah roboh gerai melayu tu pulak orang melayu ..mana nak letak muka ...melayu lawan melayu la jawapnya...Patut nya...Datuk seri Rezzal settle la dengan MPSP bukanya lepas tangan gitu ja...

  ReplyDelete

Popular

Powered by Blogger.