PELIK BILA DEWAN PERHIMPUNAN CINA PULAU PINANG PUJI KERAJAAN PUSAT DI DEPAN LIM GUAN ENG @dzainalabidin

Wow..Dewan Perhimpunan Cina Pulau Pinang memuji langkah kerajaan menubuhkan Jawatankuasa Khas Menangani Kos Sara Hidup...Ini sudah pelik..

Perkara bertambah menjadi pelik apabila pujian ini di buat dihadapan Ketua Menteri Pulau Pinang...biar betul?? Setahu EP Ketua Menteri Pulau Pinang ni sangat allergik mendengar mana-mana pihak memuji kerajaan persekutuan..tambah-tambah dalam program yang dihadirnya sebagai tetamu kehormat.

Setahu EP, jika Ketua Menteri akan hadir sebagai tetamu kehormat dalam program tersebut..(semestinya bukan program kerajaan persekutuan)..setiap teks ucapan oleh pengerusi atau penganjur program tersebut akan ditapis terlebih dahulu bagi memastikan kandungan ucapan tersebut hanya akan memuji kejayaan negeri Pulau Pinang dibawah pentadbiran DAP..

Tetapi pada perhimpunan kali ini lain pula jadinya..pujian dibuat bagi menangani masalah yang berpunca dari mereka sendiri..Pelikkan.. Ini mesti ada udang disebalik mee ni..Nak minta peruntukan dari kerajaan pusat la tu... Fikir-fikirkan la ye..


Dewan Perhimpunan Cina Pulau Pinang memuji dan menyokong langkah kerajaan menubuhkan Jawatankuasa Khas Menangani Kos Sara Hidup dalam usaha mengurangkan beban rakyat di negara ini.

Pengerusinya, Datuk Lam Wu Chong berkata, langkah itu adalah satu tindakan yang bijak untuk menangani isu peningkatan harga barang dan tepat pada waktunya.

"Pada hujung tahun 2013, harga barang mula melambung tinggi akibat inflasi. Kerajaan yang memahami kesusahan rakyat telah mengumumkan pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia yang lebih dan elaun lain untuk mengurangkan beban rakyat.

"Kerajaan juga telah mengambil langkah-langkah penjimatan untuk mengurangkan 11 butiran perbelanjaan awam," katanya ketika berucap pada Majlis Rumah Terbuka Tahun Baharu Cina Dewan Perhimpunan Cina Pulau Pinang, di sini hari ini.

Turut hadir Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang, Tun Abdul Rahman Abbas dan isteri, Toh Puan Majimor Shariff serta Ketua Menteri, Lim Guan Eng.

Pada 15 Januari lepas, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan penubuhan Jawatankuasa Khas Menangani Kos Sara Hidup yang dipengerusikan beliau sendiri bagi menangani isu kenaikan kos sara hidup rakyat dan harga barang secara bersepadu.

Penubuhan jawatankuasa itu yang merupakan lanjutan daripada Bidang Keberhasilan Utama Negara Menangani Kos Sara Hidup, dan diperluas skop dan peranannya, diputuskan dalam mesyuarat Kabinet 8 Januari lepas.

Antara peranan jawatankuasa itu ialah menyelaras pelaksanaan dasar, dan program pelbagai kementerian dan agensi terlibat dalam usaha mengurangkan beban rakyat. — BERNAMA


PELIK BILA DEWAN PERHIMPUNAN CINA PULAU PINANG PUJI KERAJAAN PUSAT DI DEPAN LIM GUAN ENG @dzainalabidin PELIK BILA DEWAN PERHIMPUNAN CINA PULAU PINANG PUJI KERAJAAN PUSAT DI DEPAN LIM GUAN ENG @dzainalabidin Reviewed by Empayar Pemuda on 12:24 PM Rating: 5

4 comments:

 1. Ha ha ha! Bila Ah Gib Gor dengar tu, lagi banyaklah curah duit kat kaum cina ni!

  ReplyDelete
 2. Baik ada makna ni. Govt pls don't fall for their trap.

  ReplyDelete
 3. Bangun Tidor Ajib GorFebruary 2, 2014 at 7:23 PM

  Ada udang sebalik batu. Makin kaya cina kajang lepas ni. Nasibla dapat silembik jadi pm. Sakit jiwa dibuatnya. Pakkal pembangkang lagi dajal dan bangang. Kalau tak harus undi pembangang lain kali.

  ReplyDelete
 4. GUAN ENG DAP mmg dah faham perangai pM kita ni. PM Najib perlu menghayati peribahasa melayu yg berbunyi BAGAI MENCURAH AIR KE DAUN KELADI atau Seperti Menuang garam ke Laut. Cina DAP ni tahu Najib akan bagi duit bila di puji lepas dapat duit dari Kerajaan Pusat mereka akan mentertawakan kebodohan pemimpin bangsa Melayu kita.

  Jangan lupa bahwa mereka sehingga sanggup menunjukkan jari "tengah" kpd Permaisuri Agung sebelum PRU 13 kelmarin. Tak salah pepatah Tun ygn mengatakan 'MELAYU MEMANG MUDAH LUPA" ....

  Sbb itu bila kita nak lempang pipi Cina yg kurang ajar mmg dah kira belum lah sampai ketahap kurang ajar seperti mereka.

  ReplyDelete

Popular

Powered by Blogger.