HOT : BUKTI PAS SEBAR SYIAH DI MALAYSIA ...?


Bekas Naib Presiden PAS, Datuk Nakhaie Ahmad mendakwa pemimpin PAS menjadi penyebab utama fahaman Syiah mula tersebar ke negara ini apabila ada ahli parti itu yang menghantar anak mereka mendalami mazhab Syiah di Iran selepas Revolusi Islam Iran pimpinan Ayatollah Ruhullah Khamenei menang pada 1979.

Nakhaie berkata, anak mereka menuntut di Qom - pusat pengajian Syiah terulung dan terbesar dunia - dan kemudiannya membawa pulang fahaman berkenaan ke negara ini lalu menyebarkannya.

"Ini berlaku semasa saya masih di dalam PAS sebagai Naib Presiden, dan sekarang, gerakan menyebarkan ajaran ini lebih agresif daripada dahulu," katanya.

Beberapa pemimpin PAS sebelum ini didakwa mengamalkan fahaman Syiah, namun kenyataan itu menimbulkan bantahan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang menganggap Putrajaya sengaja menjadikan isu berkenaan sebagai isu politik.

“Saya nampak kerajaan bukan hendak tangani tetapi mahu jadi isu politik. Sepatutnya, perbincangan antara mazhab ini dilakukan di kalangan ilmuan, ulama yang tahu dalam bidang dia dan bukan mereka yang tidak tahu hala bincang mengenai mazhab ini,” kata Abdul Hadi sebelum ini.

Nakhaie berkata, tidak hairan sekiranya terdapat pemimpin PAS yang begitu taksub dengan Syiah sehingga menggelar pemimpin parti sebagai lembu ekoran lambat bertindak dalam satu-satu perkara.

Abdul Hadi bagaimanapun sebelum ini berkata, jalan terbaik bagi mencari penyelesaian dalam menangani isu kontroversi Syiah perlu kepada perbincangan tertutup secara akademik dan ilmuan.

“Jadi hendak bincang hal Syiah kena ada orang akademik, perbincangan dalaman dan kerajaan mesti bertindak secara ilmu dan bukan bertindak untuk jadikan isu politik,” katanya. – Malaysian Insider
HOT : BUKTI PAS SEBAR SYIAH DI MALAYSIA ...? HOT : BUKTI PAS SEBAR SYIAH DI MALAYSIA ...? Reviewed by Empayar Pemuda on 5:56 PM Rating: 5

4 comments:

 1. Memang diketahui ada diantara pemimpin Pas yang telah dirasuk oleh fahaman Syiah tetapi tidak mahu mengaku kerana takutkan kehilangan penyokong. Jika yang dah jadi YB takutkan kehilangan undi pulak.

  Anda boleh juga mendapat sedikit infor dari tulisan saya,"Syiah di Malaysia : Satu ancaman keselamatan negara dan akidah Islam".

  http://hisemudinkasim.blogspot.com/2013/08/syiah-di-malaysia-satu-ancaman.html

  ReplyDelete
 2. Ape? Dia ingat selama ni tak ada ke ahli yang berilmu yang tahu segala prinsip, pegangan, dan perjuangan syiah. Nak ajak berbincang buat ape. Dah terang lagi bersuluh masih nak cover lagi ke.

  ReplyDelete
 3. qurannya lain, hadisnya lain. Yg pd kita dikatanya palsu. Mk apa nak dibincang, apa nak dibahas ?

  ReplyDelete
 4. berbincang dengan syiah bab agama serupa berbincang dengan budha n hindu ja..

  ReplyDelete

Popular

Powered by Blogger.