VIDEO PANAS YANG WAJIB DITONTON OLEH RAKYAT MALAYSIA.. #PRU13 #GE13 #ManifestoBN


Manifesto Barisan Nasional (BN) mencakupi 17 aku janji kepada rakyat adalah kesinambungan kepada proses transformasi negara yang sudah dilaksanakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sepanjang empat tahun mentadbir negara.

Malah, ia disifatkan sebagai manifesto yang komprehensif dengan memberi keutamaan kepada peningkatan kualiti hidup rakyat untuk semua peringkat tanpa mengira kaum, termasuk memberi perhatian kepada penduduk luar bandar seperti di Sarawak dan Sabah. 

Langkah mengurangkan harga kereta secara berperingkat dilihat sebagai munasabah, dan bukan secara drastik seperti dicadangkan pembangkang yang boleh menjejaskan struktur ekonomi negara. 

Usaha yang berterusan

Ketua Penyelidikan dan Perundingan Kluster Ekonomi dan Kewangan majlis Profesor Negara (MPN), Prof Dr Shazali Abu Mansor, berkata janji dalam manifesto BN itu sebenarnya adalah usaha berterusan yang sentiasa dilakukan sepanjang memegang tampuk pemerintahan negara.

Beliau berkata, usaha mengurangkan harga kereta adalah sebahagian langkah menyemak semula Dasar Automotif Nasional (DAN) dalam usaha mengurangkan beban membayar hutang pembelian kereta yang dianggap antara beban kewangan utama yang ditanggung rakyat.

“Kedua-dua pihak menjanjikan penurunan harga kereta iaitu suatu usaha yang baik untuk rakyat. Namun, persoalan paling penting ialah sama ada janji itu dapat ditunaikan serta kesannya secara keseluruhan,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam. 
Antara aku janji dalam Manifesto BN untuk Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) adalah mengurangkan harga kereta antara 20 hingga 30 peratus secara berperingkat bagi tempoh lima tahun akan datang.

Pakatan pembangkang dalam manifestonya turut menjanjikan perkara sama, tetapi ‘janji’ mereka lebih manis, menurunkan harga kereta sehingga serendah RM25,000 selain menghapuskan cukai eksais kereta secara berperingkat dalam tempoh lima tahun.

Komitmen BN dilihat lebih munasabah berbanding janji pakatan pembangkang yang belum menjelaskan secara khusus bagaimana mahu melaksanakan prosedur penurunan harga kereta yang dijanjikan.

Kemampuan BN

Timbalan Dekan Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Madya Dr Sivamurugan Pandian, berkata apa yang ditawarkan dalam manifesto itu adalah berdasarkan kepada kemampuan BN dalam mentadbir urus negara.

“Ia ditambah baik untuk kepentingan rakyat. Misalnya penurunan harga kereta, ia dilakukan secara berperingkat dan bukannya secara drastik seperti ditawarkan pakatan pembangkang. BN mengambil kira pelbagai aspek, sebelum membuat sebarang keputusan, bukannya tawaran bersifat populis,” katanya.

Malah katanya, dakwaan bahawa manifesto BN diciplak daripada manifesto pakatan pembangkang adalah tidak berasas kerana apa yang ditawarkan parti itu bersifat realistik dan mampu ditunaikan berdasarkan pengalaman tadbir urus negara.

Bagi Penganalisis Politik, Prof Dr Ahmad Atory Hussein, tidak timbul soal menciplak idea sesiapa seperti dibangkitkan pakatan pembangkang kerana setiap parti politik akan saling mempengaruhi bagi memenangi undi rakyat.

“Bagi saya tidak timbul soal ciplak, parti mana-mana pun pada masa ini akan saling mempengaruhi sokongan rakyat. Cuma bezanya, manifesto BN ini adalah aku janji yang boleh ditunaikan dan berpaksikan kepada realiti negara.

BR1M cecah RM1,200

“Misalnya, pengagihan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang akan dinaikkan secara berperingkat sehingga mencecah RM1,200, mampu dilaksanakan kerana hasil pendapatan negara kita sentiasa meningkat setiap tahun. Berbeza dengan pihak pembangkang apabila menguasai beberapa negeri, apa yang dijanjikan kepada rakyat sehingga kini masih belum dapat dilaksanakan dan sekarang mereka mengadakan manifesto baru pula,” katanya.

Pakar Ekonomi dari Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof Datuk Dr Amir Hussin Baharudin, berkata langkah untuk memperkenalkan kementerian baru dapat memberi tumpuan penuh kepada masalah yang sedang berlaku dalam bandar.

“Sebelum ini, setiap masalah yang berlaku diaju dan diselesaikan oleh Datuk Bandar tanpa di koordinasi oleh Pusat. Apabila satu kementerian baru wujud dan fokusnya kepada bandar, maka segala masalah yang berlaku dalam setiap bandar di negara ini akan dikumpul dan diselesaikan secara selaras dan seragam.” katanya.

VIDEO PANAS YANG WAJIB DITONTON OLEH RAKYAT MALAYSIA.. #PRU13 #GE13 #ManifestoBN VIDEO PANAS YANG WAJIB DITONTON OLEH RAKYAT MALAYSIA.. #PRU13 #GE13 #ManifestoBN Reviewed by Empayar Pemuda on 4:11 PM Rating: 5

1 comment:

 1. VEN. ASHIN INDAKA: CROOK”DIRTY SEX” OF MYANMAR BUDDHIST MONKS
  http://www.youtube.com/watch?v=Sbfptk60--E&feature=youtu.be
  Kepada rakyat Malaysia yang hormati,
  Suka-lah kita memberitahu bahawa Sami Negera Myamnar kebanyakannya ajaran sesat, banyak permikirannya yang tak betul, main perempuan, tipu wang orang ramai dan lain-lain.

  Seorang Myanmar Sami Buddha (VEN. ASHIN INDAKA) bertinggal SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE, NO: 19 JALAN 38 TAMAN DESA JAYA, KEPONG, KUALA LUMPUR, 52100 MALAYSIA (YIP KUM FOOK”MCA GOMBAK” PRESIDENT) yang sama jahat.

  Harap orang ramai, khasnya rakyat Malaysia mesti jauhkan sami Myanmar ini. kami harap juga Kerajaan Malaysia lebih mengambil perhatian Sami Buddha yang di upah dari luar Negeri, supaya rakyat Malaysia dan Nagera dapat di selamatkan. Sekian, Terima Kasih

  Respect to people of Malaysia,
  Likely, we are told that the Myanmar monks mostly false teaching, many impress notions which are not right, play girl, cheating of the public money and others.

  Myanmar Buddhist Monk (VEN. ASHIN INDAKA) stayed at SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE, NO: 19 JALAN 38 TAMAN DESA JAYA, KEPONG, KUALA LUMPUR, 52100 MALAYSIA (YIP KUM FOOK”MCA GOMBAK” PRESIDENT) as same bad.

  Hope all people; especially Malaysians must far away Myanmar's monks. We hope more Malaysia’s Government also noted that the wages of Buddhist monks from the other countries, so that the Malaysian and country can be saved. Thank you

  尊敬的马来西亚人民,
  我们想告知,缅甸僧侣多半是假的教学,观念是不正确的,玩女人,谎言,欺骗金钱………

  缅甸佛教的僧侣 (VEN. ASHIN INDAKA) 住在 SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE, NO: 19 JALAN 38 TAMAN DESA JAYA, KEPONG, KUALA LUMPUR, 52100 MALAYSIA (YIP KUM FOOK ” MCA GOMBAK” PRESIDENT) 同样糟糕。

  希望所有的马来西亚人, 都应该注意远离缅甸的僧侣。我们更希望马来西亚政府注意,外来的僧侣. 谢谢

  EVRERYONE CLICK HERE TO SEE MORE INFORMATION: http://www.youtube.com/watch?v=Sbfptk60--E&feature=youtu.be
  “VEN. ASHIN INDAKA (MYANMAR): CROOK OF MYANMAR BUDDHIST MONKS (MUST WATCH)”

  ReplyDelete

Popular

Powered by Blogger.