TERKINI : SEMUANYA SALAH JACEL - SULTAN JAMALUL KIRAM


Kesian Puteri Jacel...mungkin selepas ini dia akan dimaki hamun oleh ahli keluarganya sendiri kerana tanpa disedari Puteri Jacel Kiram telah menunjukkan bukti tuntutan keluarga Kiram tidak sah..
Pendedahan dokumen perjanjian pajakan tanah Sabah di antara Sultan Sulu dengan Syarikat Borneo Utara British melalui laman sosial Facebook hari ini telah menguatkan lagi fakta bahawa Sabah milik sah Malaysia, kata pakar.

Pendedahan itu dibuat oleh anak perempuan ketua pengganas Sulu, Jacel Kiram hari ini.

Penganalisis politik, Prof. Madya Datuk Zainal Abidin Borhan berkata, perjanjian yang diterjemah daripada bahasa Arab ke bahasa Inggeris itu turut tertera perkataan 'pajakan kekal' tanah Sabah kepada syarikat tersebut yang membawa erti kesultanan Sulu tidak boleh menuntut kembali Sabah.

Katanya, pada zaman dahulu, perjanjian-perjanjian pajakan tanah dibuat oleh British menggunakan ayat-ayat yang merujuk kepada kekal atau selamanya termasuk penggunaan ayat selagi ada bulan dan bintang.

"Sejarah sendiri telah menunjukkan bahawa Sabah dan Malaysia kini bukan lagi di bawah jajahan dan pemerintahan British.

"Pada 1963, penduduk-penduduk Sabah dan Sarawak telah memilih untuk menyertai Malaysia melalui referendum di bawah Suruhanjaya Cobbold 1963 dan penubuhan Malaysia telah pun berlaku pada 1963 secara rasminya. Tidak ada sesiapa, mahu pun kerajaan lain yang boleh membuat tuntutan," katanya ketika dihubungi Utusan Online di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas tindakan anak perempuan ketua pengganas Sulu, Jacel Kiram yang mendedahkan dokumen perjanjian di antara Sultan Sulu dengan Syarikat Borneo Utara British bertarikh 1878 melalui laman Facebook hari ini.

Perjanjian itu bertajuk Perjanjian Pajakan Sabah 1878 dengan isi kandungan utamanya: pemberian pajakan kekal oleh Sultan Sulu meliputi tanah dan wilayah Borneo bertarikh 22 Januari 1878.
Tambah Zainal Abidin, Jacel boleh mendedahkan seberapa banyak dokumen mengenai Sabah yang dikaitkan dengan kesultanan Sulu, namun tidak satu pun akan memihak kepada mereka.

Katanya, Sabah sudah rasmi hak negara ini sejak menyertai Malaysia pada 1963.

Sementara itu, Dekan Fakulti Ekologi Manusia Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof. Madya Dr. Zaid Ahmad berpendapat, perjanjian yang termetera di antara Syarikat Borneo Utara British dengan Sultan Sulu mengenai pajakan kekal tanah Sabah sudah lama berlalu dan tidak boleh diguna pakai lagi setelah Sabah menyertai Malaysia pada 1963.

Katanya, mana-mana pihak kini tidak boleh mempertikai penyertaan Sabah dan Sarawak di dalam Malaysia.

"Kesultanan Sulu sendiri tidak diiktiraf di negara mereka sendiri iaitu Filipina dan sekiranya di bawa ke Mahkamah Antarabangsa sekali pun, perkara ini tidak akan menjadi kes untuk dibicarakan," katanya. - UTUSAN ONLINE


TERKINI : SEMUANYA SALAH JACEL - SULTAN JAMALUL KIRAM TERKINI : SEMUANYA SALAH JACEL - SULTAN JAMALUL KIRAM Reviewed by Empayar Pemuda on 1:30 AM Rating: 5

5 comments:

 1. Allah maha berkuasa...tanpa di sedari oleh puteri CELOP ni dia telah mendedahkan segala gala nya..

  ReplyDelete
 2. tuler, buat twitter bagai nak gaduh dan berdebat pakai emosi, kan dah terpelangkong muka sendirik?? Lain kali tiru nuar tu, ckp ader 'dokumen kukuh' tapi sampai sudah tak tunjuk. ni nak reversed balik ko dah tak boleh, so 'princess' title tu bek ko delete jelah, nanti malu sendiri orang tau u tu puteri palsu.

  ReplyDelete
 3. wakakakaka...............


  bapak dia makin tau bangkalah.....dah merajuk tu.....dipujuk pujuk tak menjadi.
  patutlah melopong je mulut dia...
  sape tu??????!!! excuse me....
  Haaa?? Princess?????

  eeeeeuuuuu pleaselaahhhh

  not my taste ....

  ReplyDelete
 4. princesss..
  pergi mampus..
  sampai kat hell kirim salam kat pengganas lain
  daa..xoxo
  gossip suku

  ReplyDelete
 5. Melayu Filipina BodohMarch 19, 2013 at 5:03 PM

  Melayu Filipina ni bodoh tak sekolah. Cakap orang yang tidak berpendidikan memang buang masa. Tak usah layan orang-orang bodoh yang tak berpelajaran tinggi ni.

  Tentera Malaysia perlu teruskan menembak dan bunuh saki-baki pengganas Sulu di Sabah. Lepas ni hantar agen ke Filipina untuk bunuh Kiram dan anaknya sekali.

  ReplyDelete

Popular

Powered by Blogger.