Saturday, March 16, 2013Persatuan Rumpun Etnik Suluk Sabah(PRESS) menyangkal dakwaan melalui laporan media luar negara kononnya terdapat warga Filipina, khususnya yang berketurunan Suluk, ‘dikasari’ pihak berkuasa Malaysia ekoran kes pencerobohan pengganas di Lahad Datu.
Setiausahanya, Mohd Zaki Harry Susanto berkata berdasarkan maklum balas dan pemantauan anggota persatuan itu, ternyata laporan berkenaan hanya satu tohmahan yang sengaja dibuat untuk memburukkan imej negara ini di mata dunia.
“Apa yang sebenarnya berlaku ialah mereka (warga Filipina) boleh mencari makan dengan baik di negara Malaysia yang tercinta ini, dan tiada masalah bagi mereka untuk menikmati kehidupan seperti keadaan sebelum ini.
“Jadi, tidak benar mereka dilayan sedemikian rupa seperti yang digembar-gemburkan oleh media luar negara, malah kami juga difahamkan tiada laporan polis dibuat berhubung isu (warga Filipina dikasari) setakat ini,” katanya pada sidang akhbar di Sembulan hari ini.
Mohd Zaki juga menyangkal dakwaan terdapat pemusnahan dokumen pengenalan diri sama ada kad pengenalan, pasport atau dokumen IMM13 di kalangan suku kaum Suluk di Sabah.
“Setakat ini, tiada laporan polis dibuat berhubung perkara ini, dan kalaulah ada orang Suluk yang memegang dokumen yang tulen dan dokumen mereka telah dimusnahkan oleh pihak tertentu, kami merayu kepada mereka untuk tampil membuat laporan polis,” katanya.
Dokumen IMM13 merujuk kepada pas khas yang dikeluarkan Jabatan Imigresen kepada pelarian tulen Filipina akibat perang bagi membolehkan mereka tinggal sementara di negeri ini.
Mengulas penubuhan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) atau membuka kertas putih seperti yang dinyatakan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin
Hussein, Mohd Zaki berkata persatuan itu menyambut baik idea berkenaan dan berharap pewujudannya akan membersih persepsi negatif terhadap etnik Suluk tempatan di Sabah
“Kita juga mahu tahu siapa ‘dalang’ pencerobohan pengganas ini dan apa puncanya?” katanya.

1 comments:

Anonymous said...

memang patut pun mereka dilayan buruk...kalau tak senang di tinggal di negara malaysia yg tercinta ini jgn dtg ke sini!!...merempat la di negara asl kmu...dasar PTI jahanam!!!!!

Post a Comment

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.