HOT : KANTOI!! BILA PUTERI JACEL DEDAHKAN SURAT PERJANJIAN SABAH MILIK MALAYSIA...?? #LahadDatu


Tanpa disedari Puteri Jacel Kiram telah menunjukkan bukti tuntutan keluarga Kiram tidak sah..Pada surat perjanjian diantara Sultan Mohammad Kiram dan North Borneo yang ditandatangani pada tahun 22 Januari 1878 menyatakan :-


"GRANT BY THE SULTAN OF SULU OF A PERMANENT LEASE COVERING HIS LANDS AND TERRITORIES ON THE ISLAND OF BORNEO DATED JANUARY 22, 1878"


Diatas surat perjanjian itu tertera perkataan PERMANENT LEASE..pajakan selama-lamanya..Bukankah itu bermaksud Sabah milik Malaysia selagi ada bulan dan bintang...Isu tuntutan Suluk ke atas Sabah mengikut perspektif Brunei (Sumber: ms 193-197 & ms 254-254, Buku "Tarsilah Brunei II- Zaman Kegemilangan dan Kemasyhuran" oleh Pehin Jami Al-Sufri, 1997) menyatakan Kesultanan Brunei telah memajakkan wilayah Sabah pada abad ke-19 kepada Baron Von Overbeck. 

Kuasa mentadbir Timur Sabah berada ditangan Baron von Overbeck pada 1877.

Menyedari pihak Suluk juga menuntut wilayah timur Sabah, Baron telah membuat perjanjian dengan Raja Suluk bagi mengelak masalah-masalah di kemudian hari.

Duit pajakan wilayah Sabah yang dibayar oleh Baron von Overbeck kepada Sultan Brunei $12,000 setahun dan $3,000 kepada Temenggong pada 1877, manakala duit yang dibayar kepada Sultan Suluk hanya $5,000 setahun mengikut perjanjian Baron von Overbeck dengan Sultan Suluk pada 1878. 

Daripada jumlah duit pajakan yang dibayar sudah JELAS menunjukkan siapa yang sebenarnya berkuasa/ berhak di Sabah pada masa itu. 


Baron von Overbeck kemudian menjual haknya kepada Alfred Dent, pengasas British North Borneo Company, yang mentadbir Sabah (North Borneo) dari tahun 1882-1946, yang kemudian menjualnya kepada Kerajaan British. 

Pada awal 1960an, rakyat Sabah telah memilih menyertai negara baru Malaysia (Setelah dapatan Suruhanjaya Cobbolt 1963) mendapati bahawa majority rakyat Sabah mahu merdeka dalam Malaysia- dan pilihan ini dihormati oleh Kerajaan dan Rakyat Brunei...End of Story..
HOT : KANTOI!! BILA PUTERI JACEL DEDAHKAN SURAT PERJANJIAN SABAH MILIK MALAYSIA...?? #LahadDatu HOT : KANTOI!! BILA PUTERI JACEL DEDAHKAN SURAT PERJANJIAN SABAH MILIK MALAYSIA...?? #LahadDatu Reviewed by Empayar Pemuda on 11:32 AM Rating: 5

4 comments:

 1. WAKAKAKAKAKA......

  JOM KITA PAKAT TWITT RAMAI2 KAT DIA SURUH DIA BACA SEJARAH. HARI TU DENGAN SOMBONGNYA DIA SURUH KITA, SEKARANG DAH TEMPELAK KAT MUKA SENDIRI.

  HILANGLAH PUTRI KATAK KIRAM NI, KARAM DENGAN KEBONGKAKAN DIA.


  ReplyDelete
 2. jom jom jom ramai ramai kita gempur twitt dia

  patutlah terlopong je mulut dia. tak terkata pe dah.

  wakakakaakakkkkaaa patut dia pakai hitam tak lagi kuning. angan2 jadi anak sultan berkecai deraiiiii.....huhuhuhuwaaaaaa

  ReplyDelete
 3. tgk mcm gaya nurul izzah dah dia ni, terjerit2 mcm kongkang hehehehe

  ReplyDelete
 4. Jom pakat serang ramai-ramai Twitter si Mangkuk Hayun nih.
  Aku rasa tiada sorang pun rakyat Malaysia suka si lahanat ni dengan keluarga dia serta askar-askar "diraja" tu.

  ReplyDelete

Popular

Powered by Blogger.