HOT : AKHIRNYA RAJA MUDA AZZIEMUDIE DIDEDAHKAN OLEH ORANG SULUK....


Selepas serangan pihak tentera dan polis ke atas pengganas Sulu di Kg. Tandou, belum ada pengumuman rasmi jumlah yang terkorban di pihak pengganas. Namun, media Filipina mendapat maklumat lebih kurang 27 angka korban. Angka ini sudah pasti diperolehi dari kumpulan Raja Muda Azzimudie di Kg. Tandou... Tetapi dimanakah Raja Muda Azzimudie bersembunyi??

Di mana lagi bakinya yang dikatakan mencecah 250 orang itu?

Pasukan Keselamatan negara kita mesti memahami budaya dan kehidupan masyarakat Sulu ini. Selepas ketiadaan Sultan yang sah dan ketiadaan negara yang sah, mereka hidup di dalam suasana perjuangan. Perjuangan mencari wilayah, kekuasaan dan martabat.

Mereka berperang dengan kerajaan Filipina yang tidak mengiktiraf mereka. Dan mereka juga berusaha mendapatkan negeri Sabah yang mereka dakwa sebagai milik mereka.

250 ORANG PENGAWAL ELIT

Raja Muda Azzimudie dikawal oleh hampir 250 orang yang sanggup mati untuk mempertahankannya.Mereka terlatih dengan perang Gerila, khususnya ketika menentang penjajah Sepanyol, Amerika dan kerajaan Filipina sejak turun temurun.

Mereka boleh menyelam dalam laut selama 30minit hingga 60minit tanpa bantuan alat pernafasan. Mereka boleh hidup dalam hutan, hutan bakau, bukit-bukau atau di laut tanpa bekalan makanan. Tanpa beras mereka boleh hidup dengan hanya memakan putu dan sigup.

Mereka di atas laut dengan bot pancung, yang boleh dinaiki hanya 8 hingga 10 orang. Kelajuannya tidak akan termampu dikejar. Sekelip mata mereka sudah berada di dalam hutan di Tanjung Labian, Tandou dan sekitarnya. Jaraknya pun hanya kira-kira 40km dari kepulauan Jolo, Tawi-Tawi dan sekitarnya.

Mereka belajar Ilmu Kebal dan memakai Tangkal. Mereka boleh hilang sekelip mata. Mereka ada yang tidak lut oleh senjata. Nur Misuari sendiri dikawal beratus-ratus pengikutnya.

Mereka boleh membuat kubu di bawah tanah, dalam dan sederhana dalam, bersiap sedia di dalamnya dan berbulan-bulan. Mereka boleh berjalan kaki dari Kg Tandou mengikut jalan hutan ke Gua Madai dan bersembunyi di dalamnya. Atau mereka menaiki bot, bersampan, berjalan di atas bakau hingga sampai ke Kunak.

PERSOALANNYA

1. Perancangan mereka sangat teliti, membawa lebih kurang 250 orang bukan satu kerja yang mudah?

2. Raja Muda Azzimudie sentiasa bercakap menggunakan telefon radio dengan Sultan Jamalul Kiram III di Tausug City? Maknanya, sistem perhubungan dan logistik mereka sudah diatur lebih awal?

3. Senjata mereka menggunakan senjata moden, bukan parang atau pun senapang patah! Siapa memberi wang kepada mereka untuk membeli semua ini?

4. Mereka membawa wanita, makanan, wang yang banyak. Khabarnya mereka mampu membeli rokok dengan harga RM50.00 sekotak?

5. Gerakan mereka bersepadu, hampir serentak pergerakan mereka di Lahad Datu, Kunak dan Semporna.

6. Anwar Ibrahim masih tidak mahu mengaku penglibatannya dalam insiden di Lahad Datu. Walaupun Raja Muda Azzimudie mahu bertemu dengan Tokoh Pembangkang Malaysia! Siapa lagi? Perisikan Manila juga mengesahkan penglibatan Anwar Ibrahim! Apakah bantuan yang Anwar Ibrahim telah berikan kepada mereka? Wang Ringgit? Harapan? Janji? Kerjasama? Win-Win Situation?

LESSONS

1. Pasukan Keselamatan khususnya 7 Batalion yang dihantar baru-baru ini tidak seharusnya dikembalikan ke Semenanjung. Batalion ini mesti menetap dan berada di sepanjang pantai Sabah.

2. Di Tungku, Lahad Datu salah satu tempat batter-trade orang-orang Sulu Filipina dengan penduduk tempatan hendaklah dikawal dengan mewujudkan sebuah pos kekal.

3. Program Pemutihan mesti dijalankan semula, kerana sudah lama program ini tidak dijalankan di Sabah.

4. Kami berterima kasih dan gembira dengan operasi Tentera Malaysia dengan harapan semua ini segera ditamatkan. Kami mahu keamanan, ketenangan dan kegembiraan dan semua ini ada di Malaysia, kami tidak mahu berada di naungan negara lain atau apa yang disebut kesultanan sulu yang ramai sangat itu.

Sekian, Assalamualaikum.

Orang Suluk tempatan.
Lahad Datu.

Apa Yang Tersirat
HOT : AKHIRNYA RAJA MUDA AZZIEMUDIE DIDEDAHKAN OLEH ORANG SULUK.... HOT : AKHIRNYA RAJA MUDA AZZIEMUDIE DIDEDAHKAN OLEH ORANG SULUK.... Reviewed by Empayar Pemuda on 12:01 AM Rating: 5

12 comments:

 1. Statement tidak berasas.....macai!!!!

  ReplyDelete
 2. Elleeeehh.salah anwar lagi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anon 1:30 AM ni dah terlalu banyak makan tahi pakat Anwar...

   Delete
 3. Ha ha ha hebat orang sulu ni ...Kira macam rambo lah ni.. tapi sayang negara dijajah.

  ReplyDelete
 4. Sehebat2 Azimuden pun tak setanding dgn kehebatan Nuar anak Pak Brahim. Tengahari kongkek China Doll, petang imamkan cacai sembahyang Asar. Azimuden boleh buat gitu?

  ReplyDelete
 5. celaka kau nuar !!! org islam pilipin pun kau kencing macam2 kau ni memang otak BABI taik pun kau makan, bangsat punya orang.

  ReplyDelete
 6. hello al juburi nuar...kalau kau berani sila datang ke sabah sekarang jugak!!!!aku nak jumpa kau..

  ReplyDelete
 7. Nuar buat deal dgn misuari.jamalul dan azzimudi kiram telah menjadi kambing hitam dlm peristiwa ini.mengaku islam patut minta tolong dgn Allah tapi dia minta tolong amerika(makhluk).inilah org2 yg tertipu dgn janji syaitan.

  ReplyDelete
 8. BLOG YANG PENUH DENGAN PEMBOHONGAN DAN FITNAH...SEMOGA KITA SAMA-SAMA DIBERI HIDAYAH DAN PETUNJUK OLEH ALLAH S.W.T SUPAYA TIDAK TERGOLONG DALAM KALANGAN PENGHUNI NERAKA..NAUZUBILLAHIMINZALIK..

  ReplyDelete
 9. inilah aja kerja2 yang mampu dilakukan oleh babi babi umno yang tak tau nak cari jalan lain untuk menjatuhkan Anwar,,,SYABAS Anwar,,,,

  ReplyDelete

 10. Anonymous said...

  BLOG YANG PENUH DENGAN PEMBOHONGAN DAN FITNAH...SEMOGA KITA SAMA-SAMA DIBERI HIDAYAH DAN PETUNJUK OLEH ALLAH S.W.T SUPAYA TIDAK TERGOLONG DALAM KALANGAN PENGHUNI NERAKA..NAUZUBILLAHIMINZALIK..
  March 11, 2013 at 5:37 AM
  ------------------------------------

  Hidayah & petunjuk dari Allah bertimpa timpa atas kepala kamu Allah sudah turunkan TAPI kalau sudah terlalu banyak makan taik Nuar & the geng, apa pun tak nampak.

  ReplyDelete
 11. Hahaha... posting sampah! lembu umno mula meroyan! Cubaan menutup skandal projek IC di sabah tajaan umno.

  ReplyDelete

Popular

Powered by Blogger.