ARAHAN TERKINI : TEMBAK PENGGANAS SULU SAMPAI MATI ATAU TANGKAP HIDUP-HIDUP.. #LahadDatuMenteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata pengganas Sulu harus dibicarakan mengikut undang-undang Malaysia kerana telah bertindak kejam dan tidak berperikemanusiaan.

Beliau berkata kerajaan Malaysia tidak akan berkompromi selain menahan kumpulan penceroboh dari selatan Filipina itu kerana mereka telah bertindak kejam membunuh lapan anggota polis dalam insiden pencerobohan di Lahad Datu, Sabah.

"Jangan ada seorang pun penceroboh terlepas...kita mahu penceroboh militan ini sama ada ditembak mati atau ditangkap hidup-hidup," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Karnival Barisan Nasional dan Badan Bukan Kerajaan kawasan Gopeng di sini, Ahad.

Ahmad Zahid tidak menolak kemungkinan bahawa pengganas dipengaruhi dadah atau menggunakan ilmu hitam sehingga bertindak kejam terhadap anggota pasukan keselamatan yang terkorban.

"Dalam undang-undang peperangan sekalipun tidak ada yang membenarkan mana-mana penceroboh atau anggota yang terlibat dalam peperangan boleh mencungkil mata, boleh penggal kepala atau memotong anggota tubuh badan.

"Apa yang mereka lakukan ini tidak boleh diterima rakyat Malaysia kerana perbuatan ini tiada belas kasihan," katanya.

Beliau berkata polis bertindak mengikut undang-undang sedia ada untuk mengambil tindakan terhadap pengganas militan itu.

"ATM (Angkatan Tentera Malaysia) apabila kita berada di barisan hadapan, kita harus musnahkan musuh...kita hormati bidang kuasa yang ada pada polis dan kita serahkan kepada polis dalam menjalankan tugas mengikut perundangan," katanya.

Ahmad Zahid menegaskan mana-mana pihak tidak perlu mempersoalkan tindakan pasukan keselamatan iaitu Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan ATM dalam insiden pencerobohan itu.

"Kita mahu memperlihatkan kepada masyarakat bahawa di dalam keadaan yang memerlukan polis dan ATM adalah pasukan yang bergerak bersama-sama sebab itu pada sidang akhbar Panglima ATM dan Ketua Polis Negara sentiasa bersama," katanya.

Mengenai tawaran gencatan senjata oleh Jamalul Kiram III, didakwa dalang pencerobohan itu, beliau berkata Malaysia tidak akan berkompromi dengan pihak tersebut kerana tiada tanda-tanda mereka akan bertindak demikian.

"Saya telah berada di ground zero dan saya dapat merasakan bahawa mereka memang berhasrat untuk terus menduduki kawasan-kawasan diceroboh kerana mereka (pengikut) telah dijanjikan sejumlah wang dan dijanjikan dengan tanah untuk ladang-ladang di Sabah oleh Jamalul Kiram dan pemimpin-pemimpin lain," katanya. BERNAMA
ARAHAN TERKINI : TEMBAK PENGGANAS SULU SAMPAI MATI ATAU TANGKAP HIDUP-HIDUP.. #LahadDatu ARAHAN TERKINI : TEMBAK PENGGANAS SULU SAMPAI MATI ATAU TANGKAP HIDUP-HIDUP.. #LahadDatu Reviewed by Empayar Pemuda on 6:55 PM Rating: 5

5 comments:

 1. lanun sulu dan mula menggunakan tektik nwar berahi ... gunakan kanak-kanak sebagai benteng ... kemudian mereka akan (dah pun buat) riuhkan seluruh dunia bahawa kerajaan malaysia awas pdrm dan tentera ...

  ReplyDelete
 2. Setuju sangat arahan Datuk.Habiskan askar Sulu hingga ke akar umbi termasuk penyokong dia dalam negara.

  ReplyDelete
 3. Setuju!! Pembelot negara juga patut di hukum tembak, wujudkn ISA semula utk tgkp pembelot2 yg da jual agama n negara malaysia!!

  ReplyDelete
 4. ISA dah diganti dengan akta yang baru.tapi akta yang baru ni nampak lembut sikit.mungkin sekiranya masih ada ISA perkara ini tak berlaku.anwar ambil kesempatan atas pemansuhan ISA.dia mungkin tak berani jika ISA masih berkuatkuasa.

  ReplyDelete
 5. KITA YG UJUDKAN ISA....KITA JUGA YG MANSUHKAN ISA....

  KITA JUGA BOLEH UJUDKAN BALIK...TAKDE HAL LAH.

  HIDUP ZAHID...HIDUP NAJIB.

  ReplyDelete

Popular

Powered by Blogger.