Tuesday, February 26, 2013Kenyataan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang menyifatkan pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) kepada rakyat sama seperti yang dilakukan oleh Firaun, dipercayai mahu menutup isu kalimah suci Allah.

Bekas Setiausaha Dewan Ulama PAS Kelantan, Wan Ismail Wan Ahmad berkata isu penggunaan kalimah Allah memberi tamparan hebat kepada PAS apabila keputusan dikeluarkan pemimpin tertinggi pakatan pembangkang menyokong penggunaan kalimah tersebut oleh orang bukan Islam, disanggah Majlis Syura Ulama PAS.

"Isu kalimah Allah perkara berat, selepas Majlis Syura PAS kata kalimah Allah tak boleh diguna oleh bukan Islam, Abdul Hadi patut bawa perkara tersebut kepada mesyuarat tertinggi pakatan pembangkang.

"Abdul Hadi kena tarik balik kenyataan tersebut selepas Majlis Syura buat keputusan," katanya ketika dihubungi Bernama di sini, Selasa.

Akhbar pada Selasa melaporkan Abdul Hadi ketika berucap pada konvensyen pakatan pembangkang di Shah Alam semalam (Isnin), berkata usaha kerajaan Pusat melaksanakan pemberian BR1M itu sama dengan Firaun yang disifatkannya turut melaksanakan bantuan yang sama kepada rakyat Mesir ribuan tahun dahulu.

Abdul Hadi dipetik berkata tindakan Firaun itu telah disebut di dalam al-Quran yang menceritakan kisah Nabi Musa a.s tentang sikap Firaun memperbodoh-bodohkan rakyat Mesir ketika itu.

Wan Ismail yang juga antara pengasas PAS Kelantan turut membidas tindakan Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang menyamakan usaha kerajaan pusat memberi pelbagai bantuan kepada rakyat seolah-olah memberi hampas kelapa, padi dan jerami kepada ayam dan lembu.

Beliau percaya orang ramai tidak boleh menerima kenyataan yang dikeluarkan oleh Menteri Besar Kelantan itu. BERNAMA

2 comments:

Anonymous said...

Wahai Hj Hadiiiiiiiiiiiiii,kami x rela diperbodohkan olehPASSSSSSSSSSSSSSS,ingat! adakah mu yang menjadi penerima terakhir BRIM dari FIRAUNNNNNNNNNN.kalau ye kayeeeeeeeee le kamu,aminnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn..FIRAUN pun pandai ke sebut BRIM,kitab mana mu bacaaaaaaaaaa,mu nak rebut PUTRAJAYA,zaman Firaun da ke PUTRAJAYAAAAAAAAAAAAA.maaaf hj,dh bodoh,nak tanya le kt orang pandai macam ajiiiiiiiiiiiiii....

otaistillkick said...

NAZRI AZIZ KATA TAU
KUALA LUMPUR: The use of the word “Allah” is allowed for non-Muslims in the Federal Territories, Penang, Sabah and Sarawak as the head of state is not a Sultan, according to Minister in Prime Minister’s Department Datuk Seri Nazri Aziz.
http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2010/1/19/nation/5497328&sec=nation

Post a Comment

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.