HOT : RAHSIA KARPAL PUJUK RAYU PADA HADI SUPAYA GADAI KALIMAH ALLAH TERBONGKAR...

Wayang antara DAP dan PAS telah bermula...Karpal berlakon baik punya merayu pada Hadi Awang dan PAS supaya mengkaji semula pendirian Majlis Syura yang tidak membenar orang bukan Islam menggunakan Kalimah Allah dalam Bible...

Kalau dulu Karpal kata 'Over my dead body'.... tapi sekarang DAP menggunakan cara yang lebih halus untuk menyatakan pendirian mereka supaya orang Islam di Malaysia tidak marah seperti dulu...

Kenapa Karpal sanggup merayu pada Haji Hadi walaupun kita tahu jawapannya akan tetap tidak?? Jawapannya mudah saja...

1. Nak menunjukkan DAP dan Karpal dah berubah..tidak seperti dulu yang anti Islam..sekarang lebih bertimbang rasa dan memahami Islam...

2. Nak menunjukkan PAS bukan budak suruhan DAP..Walaupun DAP minta, pujuk dan rayu..PAS tetap dengan pendirian mereka dan tidak tunduk dengan permintaan DAP...Pengerusi DAP Kebangsaan, Karpal Singh akan memujuk Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang supaya mengkaji semula pendirian Majlis Syura Ulama Pas yang memutuskan kalimah ALLAH tidak boleh digunakan oleh orang bukan Islam termasuk Bible versi Bahasa Melayu.

Beliau berharap Abdul Hadi akan menentukan semula pendirian Pas agar tidak bercanggah dengan keputusan yang dicapai Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat (PR) pada 8 Januari lalu.

“Adalah penting untuk Majlis Syura Ulama Pas mengambil satu pendirian yang sama dengan PR dan saya harap Abdul Hadi dapat menentukan pendirian Majlis Syura.

"Saya merayu kepada Abdul Hadi agar dapat menentukan semula pendirian Majlis Syura ini,” kata beliau pada sidang media di sini, hari ini.

Ahad lalu, Majlis Syura Ulama Pas yang dianggotai 15 anggota memutuskan kalimah ALLAH tidak boleh digunakan dalam Bible versi Bahasa Melayu selepas isu berkenaan dibantah pelbagai pihak.

Mesyuarat yang dipengerusikan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyatakan bahawa menterjemah perkataan ‘God’ atau ‘Lord’ dari mana-mana kitab agama bukan Islam adalah salah dari segi makna, tidak menepati kehendak sebenar dan perlu dicegah kerana membawa kekeliruan yang nyata.

Isu penggunaan kalimah ALLAH timbul selepas Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dalam perutusan sambutan Krismas lalu meminta kerajaan membenarkan kalimah ALLAH digunakan dalam Bible Bahasa Melayu.

Semalam, Nik Aziz secara tegasnya mahu semua pihak termasuk pemimpin PR menerima keputusan Majlis Syura Ulama iaitu kalimah ALLAH tidak boleh digunakan bukan Islam.

Nik Aziz berkata, perkara itu tidak perlu ditimbulkan semula setelah Majlis Syura Ulama menetapkan larangan penggunaan kalimah yang eksklusif bagi orang Islam itu diterjemahkan mana-mana kitab agama bukan Islam kerana salah dari segi maknanya.

Biarpun ada yang beranggapan wujudnya percanggahan pendapat selepas keputusan ditetapkan Majlis Syura Ulama, Nik Aziz berkata, itu terpulang kepada mereka untuk membuat dakwaan.

Khamis lalu, Timbalan Presiden PKR, Azmi Ali berkata, pihaknya berpegang kepada pendirian dibuat oleh Abdul Hadi pada mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan pada 8 Januari lalu.

Abdul Hadi dipetik berkata, Pas berpendirian bahawa kalimah ALLAH boleh digunakan oleh bukan Islam dengan syarat tidak disalahgunakan.

Diminta mengulas tindakan Guan Eng yang enggan mengulas mengenai isu itu, Karpal berkata:

“Bukan Guan Eng tidak mahu mengulas... dia tidak tukar pendirian dia. Itu maksudnya apabila dia tidak mahu mengulas.”

Di Sabah dan Sarawak, katanya, ia diamalkan sejak sekian lama dan tidak pula timbul sebarang masalah atau tentangan.

"Jadi saya rasa ia juga boleh dilaksanakan di Semenanjung kerana tidak akan menjejaskan mana-mana kuasa dan pihak," katanya.
HOT : RAHSIA KARPAL PUJUK RAYU PADA HADI SUPAYA GADAI KALIMAH ALLAH TERBONGKAR... HOT : RAHSIA KARPAL PUJUK RAYU PADA HADI SUPAYA GADAI KALIMAH ALLAH TERBONGKAR... Reviewed by Empayar Pemuda on 5:29 PM Rating: 5

1 comment:

  1. Saya budak baru belajar. Saya tlh pautkan blog tuan ke blog saya. Saya mohon tuan dpt pautkan blog tuan ke blog saya jua.. tkasih

    http://anginlautchinaselatan.blogspot.com/

    ReplyDelete

Popular

Powered by Blogger.