Wednesday, October 10, 2012



Tersentuh hati EP bila terbaca entri yang dibuat oleh saudara Mazidul mengenai status kesihatan saudara Kamal Affandi kerana sebelum EP pernah berborak dengan Kamal Affandi ..walaupun sekejap saja..ternyata Kamal ni seorang yang ceria dan peramah...tak kedekut ilmu..macam dah kenal lama je...

Kamal Affendi adalah seorang penganalisis jenayah yang terkenal di negara kita. Kerap melihat beliau menjadi jemputan beberapa rancangan televisyen dan membaca penulisan beliau di dalam akhbar mengenai tips dan panduan pencegahan jenayah.

Banyak jasa dan pengorbanan beliau pada masyarakat dan negara. Sering memberi ceramah kesedaran yang sangat berguna dan membuka minda kepada masyarakat. Semoga Allah permudahkan segala urusan kesihatannya dan sembuhkan beliau dengan segera.

Bagi sesiapa yang berkemampuan atau mempunyai wang yang terlebih..boleh lah bantu Kamal Affendi untuk menjalani pembedahan dalam kadar segera, kerana Kamal masih memerlukan kira-kira RM38,000 lagi.


.....entri dari blog Bersama Mazidul untuk dikongsi bersama..


"Pagi tadi saya bangun terasa macam James Bond, die another day," ujar Kamal Affandi Hashim.

Saya bertemu dengan penganalisis jenayah itu semalam sewaktu sesi perintis CakapDotCom berlangsung. Kami berada bersamanya tahu, dia berkata begitu kerana fikirannya tertekan dan jiwanya sedikit terganggu namun dia tetap gigih berkongsi pengalaman dalam bidang pengucapan awam.

Lihat wajahnya semalam ...


Mengenali Kamal buat sekian lama, saya yakin beliau amat tidak sihat tetapi sedaya upaya cuba menampilkan keceriaan di sepanjang sesi berlangsung.

Seperti diketahui ramai, Kamal disahkan oleh doktor pakar mengidap penyakit AVM, lebihan urat di kepalanya kini mengganggu koordinasi tangan kanan dan beliau terpaksa menanggung pening kepala tahap kritikal. 

Beliau sepatutnya menjalani pembedahan di hospital hari ini namun terpaksa ditangguhkan ke tarikh belum pasti akibat syarikat insuran dilaporkan tidak menanggung kos pembedahan masalahcongenital.

Sebentar tadi, Kamal memaklumkan saya, ramai individu telah menghulurkan sumbangan ikhlas kepadanya.

Jumlah wang terkumpul kini, RM2,430.


Untuk menjalani pembedahan dalam kadar segera, Kamal memerlukan kira-kira RM38,000 lagi.

"Esok saya kena bekerja sekejap untuk menambah dana terkumpul. Kalau kejadian buruk berlaku, sedekahkan sahaja sumbangan disalurkan, kepada mereka memerlukan," pesannya. 

"Don't die on me! And don't you ever say that again," balas saya.

Saya benci, apabila sahabat berkata begitu biarpun jika Kamal menganggap itu cuma satu gurauan.

" ... but kalau sudah ketentuanNya, I would go in peace knowing I have had a friend like you," celahnya. 

Sahabat saya Razali Harun kemudian berkongsi antara kisah berlaku semalam.

"Selepas tamat sesi CakapDotCom, dia (Kamal) meminta peserta, Amelia Shafer merekodkan lagu dinyanyikannya secara langsung menggunakan kamera telefon bimbit. Kalau Allah menjemput ku, nanti mainkan lagu ini. Dia menyanyi bersungguh-sungguh, lengkap dengan gaya sekali," kongsi Razali.

Mengenali sifat gemar berjenaka Kamal, saya tidak berasa hairan dengan tindakannya itu. Namun saya terpaksa menerima hakikat akan derita ditanggungnya.

Saya muatnaikkan lagu asli dinyanyikan oleh sahabat saya itu biarpun suaranya tidak selunak suara penyanyi asal lagu terbabit.


Selama ini Kamal tanpa jemu berkongsi pelbagai panduan mencegah kes jenayah bersama ramai audien di seluruh negara termasuk pekerja syarikat korporat, kakitangan kerajaan, ahli parti politik dan masyarakat. 

... panduan berkebarangkalian mampu menyelamatkan banyak nyawa.

Bilangan penduduk Malaysia kini lebih 28 juta orang.  

Jika saya mengandaikan jumlah itu lebih kecil, 38,000 dan setiap daripada kita menyumbang RM1, Kamal bakal berpeluang dibedah dalam tempoh terdekat. 

Izinkan Kamal terus berceramah untuk memastikan masyarakat kita berada dalam keadaan lebih selamat.

Pembaca budiman ...

Sila sebarkan kandungan entri ini secepat mungkin, semoga misi ini berjaya dilaksanakan.

Akaun Kamal Affandi Hashim, Public Bank 4007 85 2927 dan dalam keadaan terkini beliau tidak mempunyai masa untuk membuka akaun di bank lain. Melalui pengalaman terdahulu, Maybank  menyekat akaun sekiranya lebih 20 transaksi berlaku dalam tempoh 24 jam. Seterusnya...

1 comments:

Anonymous said...

harap semua dapat membantu..insan ni terlalu byk membantu kita semua dgn ceramah2 keselamatan dan motivasi demi kesjateraan kita semua...Semuga Kamal cepat sembuh dan mendapat bantuan secukupnya dgn segera..Mana badan kebajikan UMNO???

Post a Comment

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.