HOT: NAMEWEE BAKAL DIDAKWA DIBAWAH AKTA HASUTAN??




Dato' Lee Chong Wei terpaksa meminta maaf kepada semua peminat badminton mengenai video yang dimuat naik ke Youtube. Video klip tersebut dimulakan oleh penyanyi rap ' Namewee ' yang menghina bintang badminton no 1 dunia dari China iaitu Lin Dan.

“Saya memohon maaf atas video tersebut, saya juga tidak tahu apa-apa tentang lagu itu, di sini saya ingin memohon maaf kepada semua, diharap peminat (badminton) China boleh memaafkannya,” kata Chong Wei dalam laman web peribadinya di “microblogging” weibo, laman web di China yang bersamaan dengan Twitter.


Namewee memuat naik klip video ciptaannya di youtube yang mengandungi maki-makian dalam bahasa Hokkien terhadap Lin Dan selepas Chong Wei kalah 21-15, 10-21, 19-21 kepada Lin Dan dalam perlawanan akhir badminton perseorangan lelaki Olimpik London, di Arena Wembley baru - baru ini.

Klip itu kemudian tersebar ke seluruh forum utama dan facebook telah menimbulkan kemarahan di kalangan peminat badminton di China. Media dalam talian China, Souhu melaporkan bahawa Namewee mempertahankan dirinya dengan berkata, dia hanya meluahkan perasaannya seperti seorang peminat biasa.

“Biasanya, peminat akan hanya marah di rumah, tetapi saya buat dalam bentuk video untuk menunjukkannya,” dakwa beliau. Namewee menggelar Lin Dan Sebagai Lin-nabu Angmo-Dan ( Rambutan Mak Kau dalam bahasa cina) dan Shabi (*****).


Lirik lagu hasil dari google translate dipercayai seperti ini Dengar kau suka akan filemku, Senyap-senyap tengok Nasi Lemak 2.0, Hantu gangster akan ditayangkan tak lama lagi, Nak ajak kau tonton sekali. Tapi kau berada di London, Tidak dapat hadirkan diri, Tak mengapa, kau sedang berjuang untuk negara. Lantas ku membuka RTM1, Melihat kau berjuang demi ibu pertiwi, Dengan mudahnya menang pusingan pertama, Seluruh negara bersorak gembira. Tapi pusingan kedua itu China punya XX, Macam makan dadah Jadi kuat gile ****, Dan mengalahkan kau ke bawah gaung, Dan Kehilangan tenaga. Biarpun kau kalah, Air mata keluar, Seluruh Malaysia bersedih denganmu, Fat lady pun turut bersedih. Biarpun kau kalah, Janganlah menangis, Datanglah tonton filem ku, Biar kau ketawa terbahak-bahak. Biarpun tiada cuti, Dan ais krim percuma, Kau lah perwira Malaysia, Kalah atau menang kami tetap sayang kau. Lepas habis lagu dia ugut Lin Dan dalam bahasa hokkien, "Itu China punya orang ha, jangan berlagak lah! Jangan datang Malaysia, kalau aku nampak kau aku pukul kau "
Malaysia Sore Loser, dah kalah nak maki org pula, dasar pemikiran negara kecil
Gambar diatas ialah caci - cacian dari rakyat china kepada namewee dan malaysia juga terkena tempiasnya. Dibawah pula lagu balas dari negara China yang dibuat oleh Huang Ming-Chih kepada Namewee. 
 
Lirik Lagu setelah mengunakan google translate ialah seperti dibawah

Versi Olimpik "Saya datang dari padang rumput"
Saya mendengar bahawa anda telah diseret untuk menggunakan lagu-lagu untuk menyatakan kemarahan Video hanya untuk membuka dan berbau berturut-turut bau huru-hara Mengutuk di mengapa Idol kehilangan permainan Anda minda bit taji sempit Untuk turut serta dalam kemenangan kaum Olimpik atau terdapat kegagalan Zongwei tidak berdiri anda, tetapi begitu merungut bengkok Lihat lin dan untuk mengambil pingat emas dalam keceriaan dunia untuk dia Menasihati anda untuk memadam Freeze video Sebelum ini, anda xenophobic perasaan negara kecil Dan huru-hara langkah untuk mengkhianati watak Keupayaan bahawa titik yang anda hendak lebih baik tidak akan menunjukkan Jika tidak, saya ditembak 10000 mekar pic Saya mengaku bahawa anda adalah muzik yang berbakat cukup buruk Anda tidak perlu mempunyai orang lain Mai Tai Anda kotor cetusan angin jatuh ke dalam laut Bilangan mengotorkan ikan beracun.
 
** EP rasa Namewee ni suka mencari publisiti dgn mencipta kontroversi murahan. Tengok saja pada lirik dia pun dah tahu dia nak promote filem bodo dia tu. Mamat ni memang bahalol tak abes - abes suka cari pasal.. dia ingat diri dia tu bagus sangat ke??
HOT: NAMEWEE BAKAL DIDAKWA DIBAWAH AKTA HASUTAN?? HOT: NAMEWEE BAKAL DIDAKWA DIBAWAH AKTA HASUTAN?? Reviewed by Empayar Pemuda on 8:09 AM Rating: 5

3 comments:

  1. masalahnya anak sapa namawee ni, banyak duit dia buat filem?

    ReplyDelete
  2. Mana ada mnteri Malaysia , KDN atau Rasi Yatim untuk saman si budak sekor ni..
    Dua menteri itu mana ade telo

    ReplyDelete
  3. giler la mamat syok sendiri niee

    ReplyDelete

Popular

Powered by Blogger.