HOT : MANOHARAN BERANG LEE CHONG WEI TERIMA HABUAN RM500,000


Jaguh badminton negara, Datuk Lee Chong Wei hari ini menerima ganjaran RM500,000 atas kejayaannya meraih pingat perak dalam acara perseorangan badminton Sukan Olimpik London 2012.
Ganjaran itu disampaikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam majlis di Seri Perdana di sini, yang turut dihadiri isterinya Datin Seri Rosmah Mansor.
Ganjaran meliputi RM300,000 sumbangan Skim Hadiah Kemenangan Sukan, Majlis Sukan Negara dan RM200,000 sumbangan kerajaan Malaysia dalam bentuk Amanah Saham Wawasan.
Selain itu, Chong Wei turut menerima hadiah seutas jam tangan yang disampaikan Rosmah, selaku penaung Persatuan Badminton Malaysia (BAM).
Dalam ucapan ringkasnya, Perdana Menteri mengucapkan tahniah di atas kejayaan jaguh badminton negara itu meraih pingat perak dan yakin ia akan menguatkan lagi azam Chong Wei untuk mencipta kejayaan lebih cemerlang di Olimpik 2016.
"Mungkin kali ini nasib tidak menyebelahi beliau (Chong Wei) untuk meraih emas tetapi beliau sudah berhempas pulas dan berjuang habis-habisan.
"Itu sudah menunjukkan betapa besar jiwanya untuk mencapai kejayaan dan diharapkan tidak putus asa untuk mencipta kejayaan yang lebih membanggakan," katanya.
Pada majlis itu, Najib turut menyatakan persetujuan mengenai cadangan mewujudkan Akademi Badminton Negara di Pusat Latihan Badminton Stadium Juara Bukit Kiara.

Sementara itu, Chong Wei, 30, berkata, beliau akan mempertimbangkan hasrat Perdana Menteri untuk melihat beliau kembali merebut pingat emas pertama pada temasya Olimpik Rio de Janeiro, Brazil 2016.
"Terima kasih kepada Perdana Menteri dan isteri atas ganjaran hari ini, saya akan simpan duit itu. Walaupun tidak dapat membawa balik pingat emas, kerajaan masih memberi sokongan kepada saya. Bagaimanapun saya telah buat yang terbaik," katanya.
Chong Wei berharap dengan sokongan tersebut, ia akan menyuntik semangat untuk dirinya meneruskan aksi di Sukan Olimpik akan datang, sebagaimana yang dihasratkan Perdana Menteri.
"Bagaimanapun saya perlu lihat prestasi saya dua tahun lagi iaitu selepas Sukan Asia di Incheon, Korea Selatan dan Sukan Komanwel di Glasgow, Scotland, kedua-duanya pada 2014. Jika masih 'fit'(cukup cergas) saya akan teruskan pada Olimpik 2016," katanya. - Bernama

** EP CABAR MANOHARAN BERLAWAN BADMINTON DENGAN DATO' LEE CHONG WEI.. AGAK2 SIAPA YANG KENA?? HAHAHA..
HOT : MANOHARAN BERANG LEE CHONG WEI TERIMA HABUAN RM500,000 HOT : MANOHARAN BERANG LEE CHONG WEI TERIMA HABUAN RM500,000 Reviewed by Empayar Pemuda on 4:08 AM Rating: 5

4 comments:

 1. sekali mano kutuk lee chong wei....ratus ribu hilang undi buat PR!!!!

  ambik kau ubat...kakakakaka!!!!

  ReplyDelete
 2. DEY MACHA.. LU TRY LA DULU BADMINTON.. TGK SAPA BOLE MENANG.. LU CHAMPION CAKAP SAJA APA ADA GUNA? POooOOORAHHHHHHH!!

  ReplyDelete
 3. Bee end.. Janji dicapati..

  ReplyDelete
 4. anon
  August 13, 2012 7:06 AM

  Balaci DAP, ayama Manoharan, kuli PR.

  ReplyDelete

Popular

Powered by Blogger.