HOT : ANWAR MENGAMUK DENGAN NIK AZIZ DAN AZIZAN PASAL ISU TEMA HARI KEMERDEKAAN??


"JANJI DITEPATI"...takut betul puak-puak pembangkang apabila ayat ini nak dijadikan tema Sambutan Hari Merdeka 2012...Kenapalah agaknya??...Puak-puak pembangkang kata tema "Janji Ditepati" tidak sesuai untuk Malaysia kerana ia sama dengan slogan Barisan Nasional...Boleh pakai ke alasan tu?? EP rasa majoriti rakyat Malaysia tahu dan sedar yang pembangkang 'cukup tertekan' dengan tema "Janji Ditepati" kerana betapa banyak janji-janji manis yang ditaburkan semasa pilihanraya umum 2008 yang sehingga kini masih belum ditunaikan.

Yang menariknya dulu hal-hal seperti ini tidak pernah berbangkit namun sekarang ini tiba-tiba jatuh sensitif sangat. Contohnya pada tahun 2009..tema yang digunakan untuk sambutan hari merdeka ialah "RAKYAT DIDAHULUKAN PENCAPAIAN DIUTAMAKAN"...bukankah tema ini merupakan tema Kerajaan Barisan Nasional dan logonya pula 1 Malaysia...Tak kecoh pun masa tu...Kenapa sekarang baru nak kecoh pasal tema hari kememerdekaan??


Maka...buat pertama kalinya dalam sejarah negara selepas 54 tahun merdeka..ada dua tema untuk sambutan hari kemerdekaan kali ini.."Janji ditepati" untuk negeri dibawah jajahan BN dan "Sebangsa, Senegara, Sejiwa"untuk negeri dibawah jajahan PR..kiranya sebagai tanda protes..

Yang kelakarnya pula....tema mereka sendiri tdak diterima oleh negeri-negeri dibawah jajahan mereka..Kedah nak pakai "55 TAHUN MERDEKA TERUS BERBAKTI " manakala Kelantan pula nak pakai tema “Kelantan Menerajui Perubahan”..cuma Pulau Pinang dan Selangor je pakai tema "Sebangsa, Senegara, Sejiwa"..Nampak sangat tema tu hanya menjaga kepentingan DAP...tak gitu??

Apa lagi...mengamuk la puak-puak DAP pada Anwar kerana kedua-dua negeri dibawah jajahan PAS tak mau guna tema mereka...Anwar yang kemaruk undi cina pun terpaksalah menggunakan kepakarannya untuk menundukkan Nik Aziz dan Azizan untuk mengikuti kehendak DAP..

Kesudahannya seperti biasa...kedua-dua negeri dibawah jajahan PAS iaitu Kedah dan Kelantan akhirnya akur dengan arahan supaya menggunakan tema sambutan Hari Kemerdekaan yang sama iaitu `Sebangsa, Senegara, Sejiwa' walaupun ia tidak dipersetujui sebelum ini.

Baca tengok apa yang didedahkan oleh Blogger Gelagat Anwar...
Siapalah agaknya yang Pakatan Rakyat ini nak menipu dengan tema yang retorik seperti ini. Ada yang gelak. Malahan dalam PKR sendiri ramai yang senyum sinis dnegan tema yang kononnya melambangkan PR sebagai sebuah pasukan yang jitu. Wajah sebenar? Siapa yang mampu menafikan bahawa politik dalaman PR lebih dahsyat daripada pertembungan dengan UMNO/BN.
DAP masih membawa imej rasis dan pro-Cina. Usaha menarik beberapa orang Melayu ‘reject’ dilakukan, tapi belum dapat diterjemah dengan sokongan Melayu yang total. Belum. Siapa nak percaya DAP kalau dalam mesyuarat-mesyuarat penting parti masih lagi berbahasa Cina. Tak hormat orang lain. DAP memerlukan pemimpin Melayu yang lebih baik dan mempunyai pengaruh. Sayangnya, belum ada. Tunku Aziz yang pernah kuat menyokong DAP pun sudah dijadikan sebagai pengkhianat. Sebab? Kerana tidak bersetuju dengan Komrad Guan Eng dalam isu Bersih.
PAS? Pas for All macam mainan politik sahaja. Kelab penyokong pun hidup segan, mati tak mahu. Lembik. Tak bermaya. 
PAS masih lagi bercakap pasal HUDUD yang secara jelas menjadi masalah kepada DAP. Hududphobia dalam DAP ini bukan mainan. Mereka takkan setuju. Dah tu, macam mana nak jadi sejiwa? 
Anwar? Anwar anggap orang cina macam komoditi politik sahaja. Anwar hanya interested nak tahu peratusan sokongan Cina. Hampir setiap minggu bertanyakan staff HQ PKR tentang maklumat terkini. Undi Cina sangat penting kepada Anwar. Undi Cina segala-galanya buat Anwar. Kalau nak suruh tanggal Melayu pun Anwar sanggup. 
Kenapa undi Cina penting buat Anwar?
Simulasi terkini Anwar
  • Kalau undi Cina dapat (70%); undi Melayu sekitar (42%); undi India (40%) – PKR akan pertahan 31 kerusi sedia ada; dan menang 9 kerusi baru. Antara kerusi yang bakal dimenangi: Bukit Katil, Pandan, Gelang Patah, Alor Setar, Temerloh, Sabak Bernam, Lumut, Ledang dan Muar. 
  • Kalau undi Cina (70 %); undi Melayu (36 %); undi India (40 %) – PKR akan kalah 4 kerusi (Teluk Kemang, Sungai Siput, Kuala Langat dan Hulu Selangor). Tambahan 6 kerusi baru.
  • Kalau undi Cina (70 %); undi Melayu (36 %); undi India (35 %) – PKR kalah 11 kerusi (Ampang, Wangsa Maju, Nibong Tebal, Selayang, Kelana Jaya, Merbok, Lembah Pantai, Telok Kemang, Kuala Langat, Sungai Siput, Hulu Selangor);
  • Kalau undi Cina (70 %); undi Melayu (sama dengan tahun 2004); undi India (30 %) – 16 kerusi PKR jatuh. Termasuk Gombak, Indera Mahkota, Ketereh, PJS, Bagan Serai). 
Sebangsa, Senegara, Sejiwa apa – kalau pada Anwar analisa mesti dilakukan secara fokus kepada masyarakat Cina. Anwar yakin, dengan bantuan DAP – peratusan angka 70 % boleh dicapai dengan mudah. Malahan, pada Anwar – ianya boleh meningkat sehingga 85%! seterusnya

HOT : ANWAR MENGAMUK DENGAN NIK AZIZ DAN AZIZAN PASAL ISU TEMA HARI KEMERDEKAAN?? HOT : ANWAR MENGAMUK DENGAN NIK AZIZ DAN AZIZAN PASAL ISU TEMA HARI KEMERDEKAAN?? Reviewed by Empayar Pemuda on 9:26 AM Rating: 5

2 comments:

  1. Anwar bangsat tu mmg harap undi Cina sja. Melayu dah tak mempercayainya. Sekarang ni, kalau org nak hentam jubonya pun diberi demi kuasa.

    ReplyDelete
  2. Jubor tua dah rabak.

    ReplyDelete

Popular

Powered by Blogger.