HOT : 12 TAHANAN ISA DI BEBAS DAN DAPAT PULANG MENYAMBUT AIDILFITRI

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein (gambar) mengumumkan pembebasan 12 tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dari Kem Tahanan Kamunting, Taiping, Perak semalam.
Beliau berkata, 12 tahanan itu merupakan kumpulan kedua dibebaskan pada bulan ini selepas kumpulan pertama seramai tiga orang tahanan dibebaskan pada 3 Ogos lepas.

“Pembebasan 12 individu itu dibuat selepas kerajaan berpuas hati dan yakin kesemua mereka bukan lagi ancaman kepada keselamatan negara,” katanya selepas meluangkan masa lebih satu jam melawat banduan di Penjara Sungai Buloh serta menunaikan solat Jumaat bersama mereka di sini.
Pada 3 Ogos lalu, kerajaan telah membebaskan tiga individu iaitu seorang warga tempatan dan dua warga asing, masing-masing warganegara Pakistan dan Sri Lanka.

Hishammuddin berkata, 12 individu yang dibebaskan semalam terdiri daripada lapan orang yang terlibat dalam kegiatan sindiket penyeludupan manusia manakala empat lagi terlibat dengan kegiatan berunsur keganasan.
“Mereka terdiri daripada tujuh warga tempatan, tiga warga Indonesia dan dua warga Pakistan. Tahanan itu dibebaskan kerana kerajaan berpendapat mereka telah melalui proses pemulihan yang secukupnya dan telah sedar dengan kesalahan yang dilakukan,” katanya.

Katanya, mereka yang dibebaskan itu pernah terbabit dalam beberapa kes jenayah seperti penyeludupan dan pemerdagangan manusia serta memiliki cop palsu bagi kebenaran keluar dan masuk negara milik Jabatan Imigresen.
HOT : 12 TAHANAN ISA DI BEBAS DAN DAPAT PULANG MENYAMBUT AIDILFITRI HOT : 12 TAHANAN ISA DI BEBAS DAN DAPAT PULANG MENYAMBUT AIDILFITRI Reviewed by Empayar Pemuda on 7:32 AM Rating: 5

No comments:

Popular

Powered by Blogger.