TERKINI : SELANGOR TIDAK AKAN BUBAR DUN SERENTAK DENGAN PERSEKUTUAN..


Kerajaan Selangor disaran supaya tidak membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi mengadakan pilihan raya serentak dengan kerajaan Persekutuan sekiranya daftar pemilih Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) membabitkan pengundi negeri itu tidak dibersihkan.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim bagaimanapun berkata, saranan itu tidak membabitkan tiga lagi kerajaan negeri yang ditadbir pembangkang iaitu Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan.

"Kita sarankan supaya Selangor tidak turut serta dalam pilihan raya umum akan datang. Kita nak tunggu sehingga daftar pemilih benar-benar dibersihkan.

"Di Selangor sahaja sehingga Disember 2011 ada pertambahan (pengundi) baru sehingga setengah juta. Selain itu wujud juga pemindahan tempat mengundi," katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Pimpinan Pakatan Rakyat di bangunan Parlimen di sini, Rabu.

Tambah Anwar, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sudah mengambil maklum mengenai saranan berkenaan.

Ditanya sama ada beliau berpuas hati dengan daftar pemilih membabitkan tiga lagi negeri lain, Anwar berkata: "Kita tengok paling parah di Selangor mungkin kerana ada fobia nak rampas Selangor."

Sebelum ini Abdul Khalid berkata DUN Selangor tidak akan dibubarkan meskipun kerajaan Persekutuan bertindak membubarkan Parlimen lebih awal namun hanya bersedia menyertai pilihan raya umum ke-13 jika ia diadakan selepas Jun 2012.

Manakala Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pula telah menyatakan kesediaan untuk mengadakan pilihan raya negeri serentak dengan Parlimen bagi menjimatkan peruntukan kewangan dan tenaga kerja.

Mursyidul Am PAS itu menegaskan beliau tidak kisah sekiranya DUN di negeri seperti Pulau Pinang dan Selangor dibubarkan berasingan dengan pembubaran Parlimen.

Namun Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak pula menyerahkan keputusan kepada kepimpinan parti untuk menentukannya.
TERKINI : SELANGOR TIDAK AKAN BUBAR DUN SERENTAK DENGAN PERSEKUTUAN.. TERKINI : SELANGOR TIDAK AKAN BUBAR DUN SERENTAK DENGAN PERSEKUTUAN.. Reviewed by Empayar Pemuda on 12:55 AM Rating: 5

5 comments:

 1. awat nya cek takut ka.

  ReplyDelete
 2. Aku nak tenguk....advantage pada pihak mana?
  Kerajaan Negeri kah Kerajaan Persekituan?...
  Sebenarnya kalau Kerajaan tu dah stabil dan tidak kacau bilau tak ada masalah nak Pilihan Raya hari inikah hari esukkah ianya tak menjejaskan apa2 pun...TETAPI disebabkan banyak masalahlah tu maka nak Pilihan Raya pun TAKUT nak buat serentak...kah..kah..kah

  ReplyDelete
 3. takut lah tu.. kecut kote Anuwar

  ReplyDelete
 4. hahaha...tau takut..

  takut hilang kuasa ke wahai pakatan? dulu kemain lagi cakap pasal elakkan pembaziran la, jimat la..keluar bilik tutup lampu la..laaa ni buat pilihanraya berasingan lebih membazir tau tak?

  ReplyDelete

Popular

Powered by Blogger.