MAHASISWA SMM : LEBIH BAIK USTAZ-USTAZ NI DUDUK DIAM..JANGAN MEMANDAI CAMPURI URUSAN KAMI??


Bila orang cakap mahasiswa yang bersama SMM ni bahlol, berani tak bertempat dan bodoh bertingkat-tingkat..marah...kata kerajaan cuba untuk menyekat kebebasan mahasiswa bersuara..tapi bila dah bagi kebebasan untuk bersuara..inilah jadinya..menunjukkan perilaku yang tidak matang, dan menggunakan kaedah provokasi melampaui batas untuk mencapai sesuatu matlamat..

EP rasa masuk hari dah beberapa orang ustaz menegur tindakan mereka yang memalukan itu tetapi..nak buat macam mana..bukannya mereka nak terima teguran itu dengan hati yang terbuka dan akui kesalahan mereka...sebaliknya mereka tegur pula nasihat ustaz-ustaz tu..biasalah..Safuan Anang ni seorang mahasiswa, ada otak pulak tu...diangkat pula menjadi pemimpin mahasiswa..jatuh la standard dia kalau mengaku kesalahannya...

Bagi EP biar apapun alasan Safuan Anang mempertahankan tindakan mereka sebagai tidak bersalah...tetapi  dari segi hukum Islam terbukti perbuatan keji mereka ini sudah menjadikan diri mereka menyerupai orang kafir. Kalungan bunga pada gambar PM dan Menteri KPT seperti mendiang sudah jelas berniat jahat dan membawa fitnah yang besar. Perbuatan keji ini amatlah hina dan tentulah orang yang sanggup melakukan sedemikian tergolong dalam ajaran sesat dan kufur daripada ajaran syaitan musuh umat Islam.


Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) mempertahankan tindakan mereka mengalungkan bunga malai pada potret Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin sewaktu mengadakan demonstrasi di ibu negara Sabtu lalu dan menafikan tindakan tersebut seolah-olah mengkafirkan sesama Islam.
Presidennya, Mohamad Safwan Anang berkata, tindakan tersebut dilakukan sebagai simbolik protes semata-mata bagi menuntut pemansuhan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).
Menurutnya, ia tidak membawa maksud atau kesan ke atas kepercayaan mana-mana agama.
“Tindakan itu bukan melambangkan ‘kematian’ kedua-dua pemimpin berkenaan, sebaliknya apa yang disampaikan adalah mengenai hak mahasiswa yang ‘mati’ kerana pemimpin tidak memberikan komitmen terhadap tuntutan mahasiswa.
“Jangan timbulkan sentimen agama dalam hal ini. Saya pelik kenapa batu nisan yang kami gunakan tidak pula dijadikan isu kerana ia juga melambangkan kematian bagi orang Islam,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian Online.
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas pelbagai respons berhubung tindakan kumpulan mahasiswa yang terdiri daripada lebih 300 orang yang menyertai demonstrasi terbabit.
Beberapa tokoh agama menyifatkan tindakan kumpulan mahasiswa itu bertentangan dengan tuntutan Islam.
MAHASISWA SMM : LEBIH BAIK USTAZ-USTAZ NI DUDUK DIAM..JANGAN MEMANDAI CAMPURI URUSAN KAMI?? MAHASISWA SMM : LEBIH BAIK USTAZ-USTAZ NI DUDUK DIAM..JANGAN MEMANDAI CAMPURI URUSAN KAMI?? Reviewed by Empayar Pemuda on 10:50 AM Rating: 5

20 comments:

  1. ni semua salah melayu,, kita perangai buruk.. bukan salah parti... dalam setiap parti ada yg baik dan ada yg tak betul... parti ni untuk membuat undang 2 .. tetapi sikap kita yg salah nak tunding jari kat org lain. tetapi aku mmg tak puas hati bila kaum lain buat bisnez, pusat maksiat,jualan arak,beli aset melayu dan menghasut kaum melayu lain ni mmg dah melampau... seperti contoh aku tgk u tube adam adli di interview di radio bisnes, yg dihoskan oleh kling bukan main tekun lagi kling mengangkat adam adli sebagai hero.. yg dimana kita sebagai melayu yg bijak dapat mengenal pasti motif kling tu hanya nak mengangkat seorang melayu yg boleh menghancurkan kaum melayu itu sendiri.. sebab kaum melayu bukan boleh di lupuskan kerana kita melayu majoriti...tapi hanya dengan perpecahan sahaja .. bole menghancurkan melayu..sama seperti anwar ibrahim bukan main ramai lagi cina india support dia dari belakang... tak ke pelik... sedangkan kita melayu meniaga tak dapat kelebihan atau support dari supplier cina atau india.. cuba minta laa diskaun Rm 3.80 dia cuma bagi rm 3.50 je mmg berkira...kaum depa ni cuma nak sesuatu dari bangsa kita... jadila melayu bijak... dapat trace kaum seperti cina india ni...berapa banyak peluang kerja swasta yg dipegang cina india semua nye dibagi pd kaum dia... yg tinggal hanya laa kerja operasi,kerani atau driver dispatch .. level management semua bangsa dia pegang alasan nye kata kita tak mampu nak pegang jawatan... esok lusa bila dah pegang kerajaan ... jawatan timbalan menteri je la dapat... apa yg dah jadi kat singapura... cukup la bukti... abis bangunan imigresen konkrit batu bole terbakar... dengan automatik tak sampai sebula singapura penuh dgn kaum cina dari berbagai negara mendapat warganegara.... tujuan nye untuk memecah monopoli kaum melayu atau lebih tepat undi melayu pada pilihanraya... sebab tu arron aziz pon lari masuk malaysia cari makan... artis melayu sana macam suam2 kuku... tak diangkat lansung oleh negara lee kuan yew tu.. aku tak nak anak aku merempat dinegara sendiri .. olih itu undi umno dalam masa yg sama panggil kawan pas atau pkr bergabung.. buat meeting tertutup ke... kerana cina kalau pegang negara sekejap je semua hancur sebab dia adalah mantee kepada yahudi...marketing diorang lebih hebat..renung2kan... tak da bukti dahh ...yg bagus kat pakatan ... mana muallaf selama 5 tahun, angkat sumpah laknat video si anwar dulu, kalau nak buat hudud napa semenjak mat sabu kena tangkap basah tahun 90an negeri kelantan tak buat,kenapa dulu kalau bunting kat jalanraya logo pkr kat tengah skrg dap plak kat tengah, kalau kata nik aziz org yg baik kenapa berkerja sama ngan cina kafir bukan muallaf , ahli duduk setable ngan dap tgh minum beer,kalau bole jawab gentle aku pangkah pakatan pru 13 ni

    ReplyDelete
  2. Mahluk2 bebal nie sangka mereka tu siapa? Belum grad lagi belum lagi bertaraf mahasiswa kalau sekadar berpegang pada sijil lagi tu dengar2lah nasihat dari orang lain.Bukan mudah mendapat pandangan dan nasihat yang berguna dan 'PERCUMA ', lagi PULA TAK PERLU BAYAR.
    Sah dah si BEBAL perasan Bijak

    ReplyDelete
  3. byk sgt telan air mani ANUwar ni tu pasal ler perasan hebat sgt!!!

    ReplyDelete
  4. Polis dn kerajaan serta umno bodoh lembab nk bertindak menghalang benda2 mcm ni berlaku...sptutnya ambil pendekatan cegah lbh baik dari merawat..bukan biarkan budak2 ni membuar onar..sumbat ja ketua mereka ni dlm isa..negara aman..ikut langkah tun...tegas bkn mcm skng ni lemah dgn tuntutan pembngkan...mmg sial la budak2 ni.. Ape pun umno dulu kini selamanya...

    ReplyDelete
  5. ...untuk budak-budak melayu ye...terus terang cakap...budak-budak sekarang kebanyakannya kurang akal...harap kelulusan je tinggi tapi pemikiran cetek...analisa intelektual hancussss...yang tak ada kelulusan pulak lagi haru...masalah sosial, jenayah dan macam2 lagi kau orang buat...bila orang tua/ berilmu beri nasihat dan pendapat, melenting...ontahlahhhhh

    ReplyDelete
  6. apesal le KDN kita ni lembab..?? Dah tu benarkan mereka ni nak berdemo..?? Kerismudin ni takdak akai ka? Buat le macam Tun M dulu..aman saje..

    ReplyDelete
  7. Budak beruk tu esok kalau mati kita kalungkan bunga malai kat gambar dia pulak. Apa agaknya keluarga dia rasa? dah le teguran ustaz tu ikhlas dia nak tunjuk kebangangan dia le pulak pertikaikan teguran.Harap IPTA/IPTS yg berkenaan tu buang je student yg dah tahap biadap tu.Memang dasar tak kenang budi dan tak sedar dek untung.

    ReplyDelete
  8. aku sokong anony..10.56am,april17 - kalau yang berniaga mesti alami masalah ni. takkan ada cina/india yang nak tolong melayu. aku cakap sebab aku pun berniaga...tak kira apa pun jenis perniagaan. Cina/India ni kuat sebab duit mereka berlegar disekeliling mereka saja, cina beli kat kedai cina, india beli kat kedai india yang melayu pulak cari kedai yang paling murahhh...kedai melayu yang mahal 20sen ke 30sen kena boikot...apasal? sebab melayu miskin!!!

    ReplyDelete
  9. apa susah...saman ja mahasiswa bodoh tu..biar dia tau macam mana hidup di alam yang nyata ini.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. Salam Admin

    Mohon linkkan blog saya

    www.segambutprincess.blogspot.com

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  12. Kalau gambar emak dan bapak si Safuan dia orang buat sebijik macam tu, agak-agak apa perasaan dia...
    Pacak batu nisan tu kat kepala si Safuan pun elok jugak...

    ReplyDelete
  13. mahasewel ni belajar kat um dlm bidang agama ttpi dia jelas melanggar adab & agama. Apa nak dikatakn lg krn ini generasi khawarij produk um..mungkin ramai lg diblkgnya yg menyorok di aium tu..dulu produk bahasa um yg jd pmberontak dijlnn..anwar ibrahim, hishamuddin rais ni selagi hidup amat menyusahkn rakyat malaysia...mereka mati nnti tanah kubur nak terima k tak? kalau yg lengah2kn smbahyang, ular dah tunggu dlm kubur..bayangkn apa jd pada mereka ini apabila mati kelak..di dunia lg mereka dah bau bangkai dah tak terhidu...di akhirat kelak balasan dan azab allah amat pedih..jauhilah rakyat malaysia & keluarga kita dari golongan munafik & laknatullah ini..

    ReplyDelete
  14. 1Malaysia semua...

    Daripada anda semua blog 24jam tak dapat sesen pun, ada baiknya sambil sambil invest beli share syarikat di Europe. Bulan bulan dapat duit, stable monthly income. Lagi banyak yang di invest, lagi besar dapat tiap tiap bulan.

    Kalau takut dan tidak yakin, boleh lah cuba invest sikit sikit. RM 2300, boleh mendapatkan anda RM 310 tiap-tiap bulan. Atau share paling murah berharga USD $ 20 dengan bulanan anda akan dapat USD $ 2.2 sahaja.

    Kalau berminat, sila layari :

    (Versi English)
    http://ReadandDecide.blogspot.com/2011/10/uinvest.html


    (Versi Melayu)
    http://PelaburanHartanah.blog.com


    ( * versi English lebih lengkap documentasi dan maklumat mengenai investment ini)


    Layari mana mana laman blog diatas, setelah membacanya. Click pada FREE REGISTRATION dan daftar account pelaburan anda, ianya percuma, walaupun anda tidak mahu lagi membuat investment. Tetapi anda boleh lihat lihat dan survey dulu di dalam account anda itu. Dan anda juga boleh chat dengan Admin dan Pihak Management investment berkenaan, secara LIVE dan kadang kadang ada webcam session bersama admin.

    Belum cuba belum tahu, selamat melabur.

    ReplyDelete
  15. Bravo Safuan Anang!

    melawan kedajalan dan kelanunan melayu "jahil & jahat" ... tak dak masalah.... bah menentang mungkar & kezaliman penguasa2 melayu yg fasik adalah satu kewajipan Islam!

    apakah kerana melayu walaupun berperangai syaitan & firaun sekalipun kita wajib pertahankan?

    puak2 assobiyah UMNO semakin mabuk kuasa untuk tindas, tipu & khianati bangsa & rakyat sendiri!

    HR Muslim: bersabda Rasulullah saw, “Sesiapa yang mati terbunuh di bawah bendera ‘immiyyah, mengajak kepada kepada ‘assobiyyah atau membantu ‘asaobiyyah maka ia mati dalam jahiliyyah.”

    PRU13... no vote to UMNO/BN leaders -- mereka semua liabiliti rakyat & negara!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita tengok bila DAP dah perintah negara,adakah engkau akan bersuara yg sama juga.jika DAP pegang,berkubur melayu terkubur islam.

      Delete
  16. BERILMU TAK SMESTINYA BERAKAL,BEGITU SEBALIKNYA. DAN, ANTARA KEDUANYA-DUANYA ITU, BERAKAL LEBIH BAIK DARJATNYA DARI BERILMU..

    ReplyDelete
  17. mahasewel bebal ni nukan lulus pun ngacau je sebab ada setan baso kat belakang dia semua orang tau al jub

    ReplyDelete
  18. Bodoh dan bangang mahasiswa skrang..blaja blm habis pun nak tunjuk pandai..hidup pun harap ehsan kerajaan juga tapi mcm tolong anjing tersepit..depa gunakan hang yg masih mentah dan tolol mcm bendul..adakah mahasiswa cina dan india mcm hanpa ka.??? Study bagi habis baru join politik..jgn jadi pejuang yang membuta tuli..

    ReplyDelete
  19. bodoh dan bangang mahasiswa yang berdemo TU.. DIA ORANG YANG PINJAM PTPTN. lepas depa tak nak orang lain dapat pinjam. memang perangai macam orang kafir. letak kalung dan batu nisan.. bobdoh la.

    ReplyDelete

Popular

Powered by Blogger.