GEMPAR : TKM1 DATO MANSOR TEGUR GUAN ENG JANGAN MENIPU DALAM ISU PERLANTIKAN YDP MAIPP??Sehingga kini isu perlantikan YDP MAIPP masih lagi menjadi tanda tanya...Siapa yang akan dilantik untuk menjadi YDP MAIPP menggantikan  Elias Zakaria. Adakah  Pesuruhjaya PAS Negeri Pulau Pinang, Datuk Saleh Man  atau  Exco Hal Ehwal Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Abdul Malik Abul Kassim? Mengapa isu perlantikan ini mengambil masa yang terlalu lama untuk diselesaikan?Sebelum ini ada laporan mengatakan pihak Istana Negara telah bersetuju untuk melantik Abdul Malik Abul Kassim sebagai YDP MAIPP atas cadangan Kerajaan Negeri (arahan Lim Guan Eng)..tetapi sehingga kini perlantikan tesebut tidak di umumkan secara rasmi oleh Kerajaan Negeri..Kenapa??


Walaupun nama Saleh Man sudah disebut-sebut oleh TKM1 Dato Mansor untuk menggantikan Elias Zakaria sebagai YDP MAIPP tetapi kenapa Kerajaan Negeri dibawah pimpinan Lim Guan Eng menghantar nama Malik Kasim dan bukannya Saleh Man  untuk mendapat perkenan Istana Negara..Adakah kerajaan Negeri Pulau Pinang sengaja mahu mewujudkan perbalahan diantara Malik Kasim(PKR) dan Saleh Man(PAS)...dan bila ditanya Lim Guan Eng mengenai isu ini...ini jawapannya..


Ketua Menteri, Lim Guan Eng tidak mahu campur tangan dalam isu pelantikan Yang Dipertua, Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP) yang baru.
Menurutnya, beliau tidak mahu mengulas isu berkaitan dengan hal ehwal Islam dan menyerahkkanya kepada pemimpin Islam yang bertanggungjawab.
"Biarlah, Exco Hal Ehwal Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Abdul Malik Abul Kassim dan pihak berkaitan sahaja yang mengulas isu ini.
"Saya adalah pemimpin bukan Islam dan tidak sesuai untuk mengulas isu-isu Islam," kata beliau kepada media selepas menyerahkan dana RM300,000 untuk pembinaan kuil Sri Bala Thandayuthabani di atas bukit, Jalan Air Terjun, kelmarin.
EP agak myuskil bagaimana Malik Kasim nak mengulas isu ini sedangkan namanya dicalonkan sebagai YDP MAIPP dan telah mendapat perkenan pihak Istana negara untuk menggantikan Elias Zakaria..Bukankan ini membuktikan Lim Guan Eng mempunyai niat jahat dalam isu ini...Dia lantik Malik Kasim lepas tu biar Malik Kasim ulas...apa cerita??


Dato Mansor selaku Timbalan Ketua Menteri 1 sendiri telah mengesahkan dan mengakui  pihak Istana Negara telah melantik Malik Kasim sebagai YDP MAIPP atas cadangan Kerajaan Negeri sendiri tetapi kini Kerajaan Negeri  memutuskan YB Saleh Man akan mempengerusikan mesyuarat MAIPP sementara memohon mengadap Agong untuk menukar perlantikan Malik Kasim kepada Saleh Man...


Mungkin sebab ahli PAS Pulau Pinang mengamuk kerana hak mereka dinafikan dan sering ditipu oleh Lim Guan Eng, sebab itu Kerajaan Negeri tidak berani untuk umumkan nama Malik Kasim sebagai YDP MAIPP secara rasminya...


Mengikut laporan akhbar Harakah pada 2 Mac 2012 isu perlantikan ini akan diselesaikan pada 9 Mac 2012...tetapi sehingga ke hari ini 18 April 2012 isu perlantikan ini masih belum selesai...Adakah Lim Guan Eng tunggu sehingga PRU yang akan dang supaya boleh janji sekali pada ahli-ahli PAS bahawa wakil mereka akan dilantik menjadi YDP MAIPP sekiranya mereka memenangi kerusi yang mereka bertanding....hahahahaha
Semasa kempen Pilihan raya Kecil Permatang Pasir dua tahun lalu, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng telah mengumumkan jika Saleh berjaya memenanginya, beliau merupakan individu paling layak menggantikan Yang Dipertua Maipp ketika itu, Shabudin Yahya.
Janji tu janji juga..tapi tidakkah ahli PAS negeri Pulau Pinang berasa dihina kerana sering ditipu oleh Kerajaan Negeri pimpinan DAP di Pulau Pinang. Ahli-ahli PAS harus sedar Ketua Menteri yang mereka sanjung dan julang ini sebenarnya tidak mahu mengiktiraf kewujudan PAS di Pulau Pinang?

Persoalan EP..berapa lama lagi isu perlantikan YDP MAIPP harus tertangguh kerana lagi lama isu ini tidak diselesaikan..lagi lama umat Islam di Pulau Pinang rugi..


Kenyataan Dato Mansor dalam Harakah...

Menurutnya, selagi perlantikan Yang Dipertua Maipp tidak diselesaikan secepat mungkin banyak perkara terbantut membabitkan peruntukan, program, kursus dan sebagainya.
Apa pun katanya, semua pihak hendaklah menunggu pengisytiharan jawatan Yang Dipertua Maipp terlebih dahulu barulah boleh menggerakkan, menyusun kembali dan mencadangkan program untuk menambah mutu Maipp.
** Confirm lepas ni Lim Guan Eng akan senang hati bila Mansor, Malik dan Saleh Man bermasan muka dan tidak bertegur sesama mereka..Siapa yang untung...cina juga yang untung....


Itulah kelebihan BN..segala keputusan yang melibatkan orang Islam diserahkan secara total kepada UMNO...Tapi dalam pakatan haram...siapa yang buat keputusan...PKR tak layak, PAS pun tak layak..last-last DAP juga yang tentukan hala tuju orang Islam di Pulau Pinang...Takbirrrr!!!GEMPAR : TKM1 DATO MANSOR TEGUR GUAN ENG JANGAN MENIPU DALAM ISU PERLANTIKAN YDP MAIPP?? GEMPAR : TKM1 DATO MANSOR TEGUR GUAN ENG JANGAN MENIPU DALAM ISU PERLANTIKAN YDP MAIPP?? Reviewed by Empayar Pemuda on 2:48 PM Rating: 5

5 comments:

 1. YB Malik Kasim buka orang Islam ke? bodoh punya blog

  ReplyDelete
 2. PAS lepas ni lagi elok jaga kandang babi!!!tak reti nak perthankan hak

  ReplyDelete
 3. Memang Malik Kasim islam,tapi dalam pertunjukkan fesyen yang ada pertunjukkan separuh bogel pun dia ada,takkan pengurusi MAIPP perlu hadir dalam program sebegitu kan...

  ReplyDelete
 4. nak tau layak tak layak suruh jer 2 ekor badigol tu jadi imam jumaat...sapa2 pun jadi tetap jadi pencacai lge babi haram jadah

  ReplyDelete
 5. Nampaknya kemelut perlantikan Yang Dipertua MAIPP belum selesai tetapi yang ketara Mat Sabun menyepi saja yang menyentuh tentang pentadbiran Islam dinegerinya.Itulah orang PAS dapat duduk dlm syarikat Perbadanan Negeri(PBAPP) dengan elaun yang diberi seolah2 kelu dan tidak langsung membuat pandangan yang menyentuh hal pentadbiran Islam.PAS apa macam ini.Mat Sabu bolehlah jadi Ketua Rombongan Balik Utara dengan KTMB untuk penuntut2 UITMsahaja yang beliau tahu uruskan sekitar tahun 1972 ke 1975.

  ReplyDelete

Popular

Powered by Blogger.