Sunday, March 25, 2012



Perhimpunan membantah kekurangan guru bahasa mandarin yang dianjurkan Dong Zong hari ini nampaknya benar2 mendapat sambutan daripada masyarakat Cina. 

Perhimpunan yang diadakan di New Era College,Jalan Bukit turut dihadiri beberapa pemimpin Pakatan Rakyat.Memang jelas perhimpunan bersifat perkauman ini didalangi mereka,jelas terpampang logo parti2 pembangkang di baju peserta-peserta perhimpunan. 

Antara pemimpin PR yang sempat aku snap gambar tadi ialah Tian Chua, Saifudin Nasution dan Chua Jui Meng. Turut hadir ialah Timbalan Menteri Pelajaran sebagai wakil kerajaan untuk memberi penjelasan kepada peserta-peserta perhimpunan. 

Perhimpunan ini mempersoalkan kekurangan guru-guru yang boleh berbahasa Mandarin, masalahnya berapa ramai kaum cina di negara ini mahu menjadi guru bahasa mandarin? Kerajaan boleh saja memberikan kursus kepada mereka untuk menjadi guru bahasa mandarin, tetapi berapa ramai di kalangan mereka yang mahu berada dalam profession perguruan ini ? 

Sekiranya Dong Zong benar2 mahu mengatasi kekurangan guru bahasa Mandarin ini, mereka boleh saja mempromosikan kursus2 ini khas kepada kaum Cina atau mana2 kaum yang berminat. 

Secara peribadi,aku amat pasti kerajaan tak mempunyai masalah untuk membiayai kursus2 ini bagi mengatasi kekurangan guru seperti yang dicanangkan oleh Dong Zong. Amat jelas sekali, perhimpunan sebegini adalah berbaur politik untuk menghasut bangsa cina menentang kerajaan Barisan Nasional! 

 
 

4 comments:

Anonymous said...

Diaorg hrp kerajaan ambil cikgu dari china..supaya bertambah byk lagi kaum babi ni kat malaysia...senang la diaorg nak menang pilihanraya..hrp2 kerajaan tak tunduk dgn tuntutan racist babi najis berat ni...

Anonymous said...

Sebagai langkah sementara (oleh kerana rakyat Cina negara ini tak ramai yang nak jadi guru mengajar Mandarin),apa kata disyorkan berpuluh-puluh Chinadolls yang ditangkap dalam serbuan di tempat maksiat dibenarkan menjadi guru sambilan di sekolah-sekolah Cina? Sekurang-kurangnya kita beri mereka peluang untuk mencari rezeki yang halal daripada aktif menyebarkan penyakit kelamin.Rasa-rasanya Tian Chua yang "suka gigit polis dan suka langgar undang-undang" mesti setuju.

Anonymous said...

Oh cadangan yang bagus China doll jadi guru bahasa mandarin...yeah murid pun boleh diajar ilmu nak jadi china doll disamping tu guru guru cina yang jantan puas cuci mata dan ...ehm ehm dengan china doll.

Khalid Tak Gagap

Anonymous said...

betul2...ambil saja cina doll jadi guru..satu cadangan yg baik...bolih cina doll tu ajar anak2 cina cara2 ngongkek yg betul...sekarang ni cina malaysia kurang bijak ngongkek sebab tu ramai anak cina malaysia kurang ajar.

man lanchiau...

Post a Comment

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.