GEMPAR : ADA PERKARA YANG LEBIH BESAR BERLAKU DI KUANTAN SELAIN KHALWAT BADROL AMIN...


Jika para penganalisis politik menganggap PAS Kedah sedang menghadapi krisis kepimpinan yang runcing, Parti Keadilan Rakyat pimpinan Anwar Ibrahim bertambah lagi kepincangan dalamannya.

Kejadian khalwat yang didakwa membabitkan Ketua Penerangan Negeri Selangor, Dr Badrolamin Bahron dengan isteri orang di Kuantan, 25 Februari lalu, bukan sahaja telah melenyapkan peluang orang kuat Anwar itu untuk menjadi calon pada pilihan raya umum akan datang, tetapi juga secara tidak langsung telah membongkar satu skandal politik yang bakal menggugat masa depan parti reformasi jalanan itu.

Ketika Dr Badrolamin yang dipanggil 'ustaz' di kalangan penyokong PKR, di tahan dalam serbuan oleh pegawai Jabatan Agama Islam Pahang di sebuah hotel di Kuantan, beliau dikatakan berada di ibunegeri Pahang itu kerana menghadiri satu perjumpaan dan taklimat parti.

Maklumat yang tidak diketahui oleh kebanyakan pimpinan PKR peringkat samada di peringkat negeri mahupun di peringkat cabang ialah perjumpaan itu bersifat rahsia dan mereka yang hadir adalah atas jemputan khas sahaja.

Sumber dalaman PKR memberitahu taklimat tersebut dianjurkan di bawah pengawasan Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail.

Amat mengejutkan perjumpaan yang turut dihadiri oleh Anwar dan Presiden PKR, Wan Azizah Wan Ismail serta Naib Presiden, Nurul Izzah Anwar TIDAK disertai oleh Timbalan Presiden, Azmin Ali.

Sumber PKR memberitahu, Saifuddin sengaja mengadakan taklimat khas itu tanpa pengetahuan Azmin dan mengambil peluang keemasan ketika bekas Setiausaha Sulit kepada Anwar itu berada di luar negara.

Lebih mengejutkan mereka yang hadir pada perjumpaan iu adalah individu-individu yang berpotensi besar dipilih sebagai calon pada PRU ke-13 nanti.

Satu kesimpulan boleh dibuat daripada perjumpaan tersebut.

iaitu pengaruh Azmin di dalam PKR semakin berkurangan dan nampaknya beliau kian disisih.

Ini jelas terbukti apabila Anwar dan Wan Azizah merestui taklimat yang dipanggil oleh Saifuddin khas melalui SMS sahaja tanpa sebarang jemputan rasmi secara bertulis.

Dikalangan ahli PKR, menjadi satu rahsia terbuka bahawa Saifuddin dan Azmin tidak sebulu dan Setiausaha Agung itu dilihat sebagai pencabar berpotensi mengugat jawatan Timbalan Presiden yang dipegang Azmi kini pada pemilihan parti tahun depan.

Azmin kini dikatakan sedang 'mengamuk' kerana majoriti mereka yang dijemput Saifuddin ke perjumpaan rahsia itu bukan kroni atau pilihan Azmin sebagai calon yang akan bertanding samada kerusi Parlimen atau DUN.

Azmin dikatakan akan menyuarakan ketidakpuasan hatinya pada mesyuarat Biro Politik parti dalam masa terdekat.

Kehadiran Wan Azizah juga seolah-olah dilihat mengabsahkan teori bahawa beliau sebenarnya tidak sukakan Azmin sejak era Anwar menjadi Timbalan Perdana Menteri lagi.

Apatah lagi pada pemilihan parti 2010, anaknya Nurul Izzah pada satu ketika menimbang untuk turut serta dalam pertandingan merebut jawatan Timbalan Presiden PKR.

Kini apa yang berlaku di Kuantan dua minggu lalu mengesahkan kumpulan Wan Azizah telah melakukan rampasan kuasa terhadap Azmin.

Kumpulan Wan Azizah dikatakan terdiri daripada Nurul Izzah, Saifuddin, Khalid Ibrahim, Tian Chua, Shamsul Iskandar Mohd Akin serta Mustafa Kamil Ayub.

Mereka ini secara terang-terangan menunjukkan rasa tidak puas hati dan setuju dengan tindakan dan dakwaan penyelewengan berleluasa yang didalangi oleh pihak yang didokong Azmin pada pemilihan parti lalu.

Azmin pula di sokong oleh Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin, ADUN Batu Caves dan ADUN Seri Muda, Shuhaimi Mat Shafiei.

Dalam pertelingkahan dua puak dalam PKR ini, Anwar memainkan peranan pecah dan perintah.

Tindakan beliau merestui taklimat rahsia itu seolah-olah mahu mengekang kuasa dan pengaruh Azmin di dalam parti dan memastikan Nurul Izzah satu hari nanti akan mewarisi PKR dari ibunya.

Yang menarik dalam masa terdekat apakah bentuk tindakan politik yang bakal diambil oleh Azmin bagi menyerang balas gerakan Saifuddin bagi mengekalkan kuasa dan pengaruh sebelum beliau kehilangan kedua-duanya.
GEMPAR : ADA PERKARA YANG LEBIH BESAR BERLAKU DI KUANTAN SELAIN KHALWAT BADROL AMIN... GEMPAR : ADA PERKARA YANG LEBIH BESAR BERLAKU DI KUANTAN SELAIN KHALWAT BADROL AMIN... Reviewed by Empayar Pemuda on 11:58 PM Rating: 5

3 comments:

 1. EP kalao nak buat cerita biar ada juga fakta kukuh. Yang lain gosip tu okay la. Azmin di luar negara jalankan kerja anwar, salurkan duit dan dana yang dipungut bila anwar diluar negara, kedalam akaun mereka berdua saja yang tau. Isteri dan anak pun tak dibenarkan kongsi rahsia ni. Sebab itu anwar dan azmin tak boleh dipisahkan.
  Sebab tu juga azmin yakin , buat lah apa depa nak, dia balik nanti dia akan tukar.
  Dalam hal ni sebenarnya, azmin juga nekad, kalao anwar bermasalah dan tidak lagi popular , azmin yakin dia dah sedia dan boleh pimpin PKR.
  Ramai pengikut muda percaya, tanpa anwar azmin akan tetap diterima majoriti sebagai pemimpin. Sebab dia sendri seorang stratejis yang tidak kurang hebat.

  Dalam pkr, banyak yang cakap sampai berbuih mulut, tapi part kerja, depa meleset dan memang tak boleh harap. Ini termasuk si yus mp balik pulau tu, elizabeth wong, nurul, tian chua, suhaimi shafie, si amirudin batu caves.Apa juga ketidak puas hati azmin terhadap kelembapan khalid MB, ia memang atas fakta. Tapi sebab tak suka azmin, wan azizah dan nurul sanggup sokong Khalid MB, yang semua tau bukan PKR saja, tapi DAP dan PAS, khalid mb ni terlalu bodoh dan meletakan PKR dalam kelompok raja lawak. Azmin pun berbulu dengan rafizi yang nak tunjuk pandai sangat tapi bengong juga. Nak ikutkan, Rafizi tu senang saja nak tendang keluar, tapi azmin tau itu jambu anwar, tak boleh kacau dulu. Tunggu.

  Azmin pun dah banyak sabar, kalo tak lama dah dia tapau khalid mb dan semua yang tak boleh buat kerja tu, termasuk nurul izzah dan kak wan, depa memang tak boleh buat kerja. Sebenarnya, ramai yang faham perasaan frus azmin dan tabik sebab dia boleh kawal emosi dan bersabar kerana hormatkan pilihan anwar. Tanpa anwar, sebenarnya Azmin tetap ngetop kerana posisi dia sebagai pemegang rahsia paling besar anwar dan sbgai pengurus duit duit yang berbilion tu. Ini buatkan dia kebal ,untouchable. Memang la jadi orang kuat menjadikan dia dan anwar orang paling kaya dalam pkr.Tapi walapun dia tau anwar tak boleh usik dia, dia kuat semangat dan tetap kool.

  PRO KUAT SEMANGAT.

  ReplyDelete
 2. sekadar kesimpulan sendiri...

  ingatkan berdasarkan fakta...

  ReplyDelete

Popular

Powered by Blogger.