HOT : PELANGGAN KFC YANG MAKAN PENENDANG AKUI DIA TERPAKSA MENIPU PADA WARTAWAN UNTUK SELAMATKAN DIRI??

 

Rupa-rupanya portal Malaysikini tidak melaporkan satu jenis provokasi melampau yang dilakukan oleh pelanggan Cina yang dibelasah oleh pekerja KFC di I-City baru-baru ini!

Di bawah adalah laporan MalaysiaKini :

Dan dibawah pula adalah laporan Free Malaysia Today yang tidak terdapat di dalam Malaysiakini edisi bahasa Malaysia!

1. Isteri pelanggan KFC itu mendakwa bahawa beberapa pekerja KFC I-City telah masuk ke dalam dapur dan mencapai 'steel bars' atau batang besi setelah berlaku pertengkaran di kaunter sebelum itu.

2. Pelanggan tersebut dan isteri beliau telah keluar daripada restoran tersebut setelah tidak puas hati.

3. Tetapi beliau masuk kembali ke dalam restoran tersebut bertujuan untuk mengambil foto pekerja KFC itu mungkin bertujuan untuk dijadikan bukti!

Lihat di bawah :

Hairan dan sungguh dikesali dengan tindakan MalaysiaKini yang tidak melaporkan ketiga-tiga bukti di atas. Ianya kerana bukti-bukti di atas sebenarnya menunjukkan bahawa pelanggan KFC itu memang sengaja memanjangkan pertelingkahan yang berlaku di kaunter KFC.

Pelanggan Cina itu telah memilih untuk keluar daripada restoran tetapi kemudiannya masuk kembali mencari pasal! Why? Kenapa? Wei shen mei?

Dan jika sebelum ini kita menganggap pertelingkahan yang berlaku hanyalah sekadar berbalas kata, sekarang impressionnya ialah pekerja itu ibarat gangster Melayu! Apakah ianya adil kepada pekerja KFC tersebut?

Sudah tentu tidak!

Dan tindakan bangang Lim Lip Eng, Ahli Parlimen Segambut yang merelakan pejabat beliau dijadikan tempat sidang akhbar jelas menunjukkan motif negatif yang sangat dikesali.

Ramai juga yang memberi komen tentang tindakan pelanggan KFC tersebut yang membuat sidang akhbar tetapi melengah-lengahkan membuat laporan polis.

Betul juga.

MiM salahkan pemimpin DAP tersebut kerana sebagai seorang pemimpin, beliau sepatutnya dapat menasihatkan pelanggan itu serta membatalkan sidang akhbar tersebut.

Realitinya, isu panas seperti ini patut diserahkan kepada pihak polis untuk menjalankan siasatan dengan adil.

Dengan mengadakan sidang akhbar yang hanya menceritakan the other side of the story, bakal mengundang pelbagai persepsi dan ketegangan yang sepatutnya boleh dihindarkan jika pemimpin DAP itu menggunakan otak beliau dan bukannya kepala lutut beliau! Pathetic!

Dan yang lebih memeranjatkan ialah munculnya video terbaru daripada administator you tube yang sama tetapi kali ini dipermulaan video tersebut!

Lihat video di bawah :


Video terbaru!


Apakah motif administrator tersebut menayangkan video terbaru ini dan sekerat sahaja? Apakah motifnya untuk menambahburuk maruah pekerja Melayu itu?

Apa pun, MiM pasti administrator you tube tersebut akan dicari oleh pihak polis untuk membantu siasatan! Dan memang berpatutan kerana punca kepada segala ketegangan, buruk sangka dan ketidakpuashatian ini adalah disebabkan oleh video yang diload oleh administrator tersebut!

It is an isolated case but it became huge and created unnecessary frictions, no thanks to the video and the press statements!  SETERUSNYA
HOT : PELANGGAN KFC YANG MAKAN PENENDANG AKUI DIA TERPAKSA MENIPU PADA WARTAWAN UNTUK SELAMATKAN DIRI?? HOT : PELANGGAN KFC YANG MAKAN PENENDANG AKUI DIA TERPAKSA MENIPU PADA WARTAWAN UNTUK SELAMATKAN DIRI?? Reviewed by Empayar Pemuda on 8:55 PM Rating: 5

23 comments:

  1. Malayu malayu malayu semua salah malayu- apa jua berlaku buruk di bumi ni semua disalahkan pada orang malayu- yg terok nya ada di kelangan orang malayu sendiri akan bersekongkong dengan orang2 yg menghina malayu- mereka ini tidak angap dianya orang malayu. mungkin mereka ni malayu morden a sub-specie of malay stock yg evolved more towards racist DAP dan element of kebodohan mcm orang PAS. The end product of this evolution is developed into PKR i.e. Parti kelentong rakyat

    ReplyDelete
  2. bangsa cina ni sebenarnya juah..diaorang je pandai dlm segala hal..ma cibai punya cina..aku dari dulu lagi boikot premis cina nih...sebut cina saja...pantang tok nenek la

    ReplyDelete
  3. sokonglah umno hehehehe.....sendiri mau tau lah.

    ReplyDelete
  4. Sebenarnya kes ini cuma gaduh antara pelanggan dan pekerja yang masing-masing kurang sabar, kenapa ada orang mahu libatkannya dengan politik dan racist.Sekiranya kita terus benci antara kita sendiri, yang ruginya rakyat malaysia sendiri.

    ReplyDelete
  5. yaa betul anon 11.03 , tapi nampaknya majoriti cina lebih suka mendengar hanya melayu sahaja yang salah dalam hal ni , dan si racist danny ng tu betul .. inilah yang patut dibetulkan , cina racist ni nampaknya dengan sedaya upaya akan membela si apek racist Danny...

    Lagi satu ayam tu takkan habis cuma kena tunggu untuk dimasak lagi .. napak lagi sekali isteri dia menipu

    ReplyDelete
  6. At the end of the day...
    ABNORMAL SITUATIONS NECESSITATE ABNORMAL MEASURES!!!!

    ReplyDelete
  7. just ibarat kes ni antara bangsa malaysia ok. Not chinese or malay. ( 1 malaysia )
    jika kita fikir mcm nie bermakna "kejadian" yg terjadi itu ada lah pergaduhan antara pelanggan n pekerja/staff KFC itu saja. ( full stop ) so perselisihan faham begini memang acap kali terjadi apa dlm kehidupan kita seharian... so think positive. Saya just anggap kes ni kes terpencil saja. Tiada apa yg perlu d perbesar kn. If ada pn... Maybe pengurusan KFC kena pastikan Voucher makanan tu akn pelanggan benar2 dpt apa yg nk di pesan dikaunter di masa akan dtg.... thats all. ( Tiada lg Ayam sudah Habis ) x kn nk salah kn pekerja? mereka kn makan gaji saja...? renung2 kn...salam.

    ReplyDelete
  8. Apa yg kita perhatikan cuma Pekerja Melayu KFC tu yang dituduh 100% bersalah dm kes ini,baik MP DAP maupun pihak pengurusan tertinggi KFC..Seolah olah tidak langsung melihat video yg di paparkan yg dng jelas terdengar jeritan pelanggan Cina tu yg dulu memaki pekerja tsb..dengan makian yg mana2 Melayu pn x boleh terima..Jadi adalah wajar pekerja tu bertindak demi maruah bangsa nya..Dan pelanggan Cina tsb seharusnya membuat lapuran polis bukannya ke DAP..Kes ini akan jd lbih serius andaix d tangani dng betul..Dlm pada itu ada pula pihak pengurusan bangsa Cina dengan angkuh dan bongkak mengatakan mereka dng senang boleh memecat semua pekrja Melayu dlm rangkaian KFC milik mereka dan ramai lah ank2 Melayu akn menganggur...Marilah kita renungkn bersama..

    ReplyDelete
  9. kepada anak haram 10.36..
    mak kamu lahirkan kamu kedunia ni disebabkan pemimpin umno yg tutoh ke..
    pemimpin umno tutoh mak kamu...mak kamu lahirkan kamu...ok la tu..dapat kamu lihat dunia.

    ReplyDelete
  10. Berbudi bahasa lah sikit perkataan tu. Mak kau Dap mana pulak tutoh. Jubor mak kau pun naik kembang ke

    ReplyDelete
  11. AKU JUMPE CINA AKU LANGGAR JE SMPAI MATI...BANGGANG SUNGGUH...!!!!!

    ReplyDelete
  12. kita wujudkan semula 13 mei. wahai semua pemuda pemudi melayu bangkit la. kita rampas semula semua hak kita. ini bumi kita mereka menumpang sahaja. kalau mereka nak keluar dari malaysia, kita ambil perniagaan mereka. tentu mereka yang rugi. mereka kena ingat, mereka yang datang mula-mula untuk berniaga kat tempat kita.kita yang buka perniagaan pada mereka. kita dah tolong mereka cari makan sesuap nasi tapi ibarat anjing yang menggigit tuannya pula. tempat ini dipanggil tanah melayu bukan tanah X? . perkara kecil ni boleh selesai mudah aje. bersua semula dan selesaikan oleh orang tengah yang tidak memihak pada mana-mana pihak. dan tolong la politik dan perkauman jangan masuk campur la. ini semua disebabkan oleh rasa malu dan bongkak oleh pihak tersebut. dan sabar ada batasnya kan. siapa-siapa sahaja akan marah jika dihina. ingat kita bukan Tuhan boleh halang sesuatu perkara berlaku. kita sebenarnya lebih kaya dari mereka di bumi tanah melayu ini tapi kita hidup dalam keadaan sederhana ikut islam.wahai orang-orang besar melayu, orang-orang kaya melayu, orang-orang melayu dan semua orang melayu di seluruh dunia marilah kita sama-sama kita menentang dan menghapuskan penjajah yang bersifat negatif tak kira dari segi apa pun. nampaknya hukum hudud kena laksanakan ni...

    ReplyDelete
  13. Nanti satt..aku tengah asah parang ni..

    ReplyDelete
  14. 11:23 ko mmg banggang la. Kes ayam sampai peristiwa 13 mei. Otak ko kat lutut ker. Ko nak bodo mati ko mati sorang la nak gaduh2. Kalo melayu sesama melayu yg gaduh kita nak gaduh@bunuh sape?? Melayu?? Pikir la pakai otak yg kat atas tu jgn pakai yg kat bawah.

    ReplyDelete
  15. ...agreed...jangan bagi muka....bodo punya cina...

    ReplyDelete
  16. ...woit...orang melayu kalau tak kerja in KFC tak kebulur laaa.....cina ni mmg attention seekers punya bangsa.....bodo...

    ReplyDelete
  17. ...woit...orang melayu kalau tak kerja in KFC tak kebulur laaa.....cina ni mmg attention seekers punya bangsa.....bodo...

    ReplyDelete
  18. ...agreed...jangan bagi muka....bodo punya cina...

    ReplyDelete
  19. tunggu mlayu bersatu dulu baru ckp nak gado apa da...

    ReplyDelete
  20. berfikir secara rasional bukan bertindak secara emosianal,sabar ada hadnya,kalau cina kurang ajar dan menjatuhkan maruah orang melayu,itu mesti kena pancung punye...sedangkan orang melayu hormat pada mana2 bangsa..itulah melayu,penuh dgn sikap berbudi bahasa,takkan hilang melayu didunia..

    ReplyDelete
  21. ini malaysia,not cinasia...

    ReplyDelete
  22. cina kurang ajar la sekarang ni. ada cikgu kena marah dengan pelajar cina sebab ajar dalam bahasa melayu sedangkan itu bukan sekolah cina. pelajar cina tu cakap orang melayu kena belajar bahasa cina, baru pelajar cina boleh faham. dia ingat ini Malaysia ke china?

    ReplyDelete
  23. cina kurang ajar la sekarang ni. ada cikgu kena marah dengan pelajar cina sebab ajar dalam bahasa melayu sedangkan itu bukan sekolah cina. pelajar cina tu cakap orang melayu kena belajar bahasa cina, baru pelajar cina boleh faham. dia ingat ini Malaysia ke china?

    ReplyDelete

Popular

Powered by Blogger.