Wednesday, February 1, 2012


Kira-kira 7,000 penduduk di negeri ini didakwa tidak mampu memiliki rumah sendiri dan terpaksa hidup menumpang kerana harga kediaman yang melambung tinggi sejak kebelakangan ini.

Kebanyakan mereka terutamanya orang Melayu menumpang di tanah wakaf, tanah kerajaan negeri atau tanah individu dan hanya menunggu masa untuk diusir keluar sekiranya kawasan tersebut dimajukan pemiliknya.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Zainal Abidin Osman berkata, keadaan menyedihkan itu sudah lama berlaku atas pelbagai sebab termasuk penjualan tanah oleh pemilik asal.

Katanya, kerajaan negeri di bawah Barisan Nasional (BN) sebelum ini telah mengambil langkah membangunkan beberapa kawasan terutama bahagian pulau dengan membina rumah mampu milik sama ada jenis pangsapuri kos rendah atau sederhana.

“Malangnya, sejak kerajaan negeri bertukar tangan kepada DAP, pembangunan rumah mampu milik terbantut.

“Ramai penduduk di sini terpaksa berhijrah ke negeri Kedah dan utara Perak apabila tanah yang mereka diami diambil semula oleh pemiliknya selain harga rumah yang tinggi,” ujarnya pada sidang akhbar selepas menziarahi seorang warga emas di Tanjong Tokong di sini semalam.
**Sebabnya kebanyakan mereka yang menumpang itu terdiri daripada orang Melayu yang hedak dihalau keluar ari Pulau Pinang...

2 comments:

Anonymous said...

Tu namanya halau secara halus bro.. roboh kampung melayu, pecah gerai melayu.. buat rumah kos mewah sampai 400k atas tanah kampung dan tak ganti rumah lain.. org melayu kampung mana la mampu nak beli rumah sampai suku dan setengah juta ni.. cina2 singapore yg banyak beli rumah kat penang lani dan bg sewa balik kat org2 yg mampu bayar sewa sekitar seribu ke dua ribu sebulan...

Aryan Brotherhood

Anonymous said...

memang betul ini lah jalan paling halus biawak tu jalankan bila da tak ramai melayu senangkan jd mcm spore

Post a Comment

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.