Wednesday, February 8, 2012


Bagi mereka yang memahami psiki dan cara hidup Melayu, AUKU tidak hanya boleh dilihat dari aspek perundangan semata, tetapi hendaklah juga diadunkan cara berfikir dan budaya Melayu. Kita sedia maklum, pelajar Melayu agak ketinggalan dari segi kecemerlangan akademik, berbanding dengan pelajar bukan Melayu, walaupun bilangan Melayu lebih ramai di Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA). Sepatutnya pelajar Melayulah yang paling ramai menggondol ijazah kelas pertama, hadiah universiti serta pingat itu dan ini. Namun, saban tahun kita lihat dalam majlis konvokesyen, pelajar bukan Melayu (terutamanya Cina) yang menjuarai semuanya itu. Ke manakah muka-muka Melayu yang ramai itu?

Jawapannya, orang Melayu bila dia bermain, main sungguh-sungguh; bila bercinta, bercintan sungguh; bila berpolitik, berpolitik sungguh; bila berdemonstrasi, berdemonstrasi sungguh; bila menjadi lelaki ‘lembut’, ‘lembut’ sungguh, mengalahkan perempuan; sehingga lupa tanggungjawab sebenar sebagai seorang pelajar. Inilah yang disukai oleh ultra kiasu. Mereka amat memahami psiki orang Melayu berbanding Melayu memahami psiki mereka. Mereka mahukan Melayu hancur.

Lihatlah pelajar bukan Melayu. Mereka tahu membezakan antara tangggungjawab dan tindakan. Masa belajar mereka belajar kerana itu adalah tanggungjawab. Ketika bertindak, dirancang dengan rapi. Mereka tahu membezakan bila masa belajar, masa berpolitik, masa bersukan, masa bercinta dan macam-macam masa lagi. Waktu malam mereka menjadi ulat buku. Manakala pelajar Melayu sibuk dengan cinta muka buku. Saya tidak merujuk kepada semua pelajar Melayu.RT

Universiti Pendidikan Sultan Idris (Upsi) menasihatkan pelajarnya, Adam Adli Abdul Halim mengikut prosedur jika mahu mengemukakan rayuan dan tidak menggesa pusat pengajian tinggi itu menarik balik hukuman penggantungan tiga semester yang dikenakan ke atasnya.

Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) Upsi, Datuk Dr Junaidi Abu Bakar berkata, walaupun Adam Adli mempunyai hak untuk merayu, kenyataan media supaya universiti menarik balik hukuman dikenakan tidak menepati prosedur.

“Dia perlu buat rayuan supaya hukuman itu dikurangkan dan Lembaga Pengarah Universiti (LPU) akan meneliti rayuan sebelum memutuskan sama ada ia boleh dikurangkan atau dia terlepas daripada menerima hukuman.

“Tiada satu badan pun berkuasa untuk menarik balik hukuman yang dikenakan oleh universiti atau membatalkan hukuman yang dikenakan terhadapnya,” katanya kepada Sinar Harian....

Katanya, sekiranya rayuan kepada Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) universiti itu gagal, beliau akan membawanya kesnya ke mahkamah awam.

9 comments:

Anonymous said...

Melayu suka berangan2, suka mendapat kejayaan secara mudah ( shortcut) untuk menjadi hero- kalau kerja yg membawa kejayaan yg memerlukan kerja kuat separti belajar bersunguh2 mereka tak akan buat- Malas!!!Tengok la Anuar aljuburi tu- degree yg dia ambil tu ia la dgree tak da quality punya i.e. senang untuk lulus- jadi mengkin dia akan ajak semua kaum malayu untuk megambil degree kelas kambing yg pada masa kina susah mau mencari kerja - last last masuk politik jalanan berdemo-cuba la ikut mcm ayahnda Tun Dr. M lagi bagus la

Anonymous said...

artis suam-suam kuku ...

Anonymous said...

Allahyarham Tun Ghafar Baba adalah bekas MPSI(UPSI kini).Lahirnya pemimpin yg berwibawa adalah dari institusi berkenaan. Anwar tersalah pilih bakal pemimpin. Tidak mempunyai kriteria Allahyarham Tun Ghafar Baba. Tapi bakal pemimpin mempunyai kriteria seperti beliau sendiri.
Masih ingatkah kamu bahawa Allahyarham Tun Gafar Baba tarik diri dan tidak bertanding Timbalan Presiden angkara polimik siapa????
Itu pun kalau masih ingat. Tapi aku tetap ingat.

Adam Adli dan Allahyarham Tun Gafar Baba mempunyai jiwa yang sangat jauh berbeza.

Anonymous said...

Tuan, dont even compare si Adam bahlol tu dengan ayahnda Tun Ghafar-mcm langit dgn bumi- sebut ja nama si adam adli tu, hantu pun tak nak pandang apa tah lagi menusia.

Anonymous said...

benar kata tun M.. melayu mudah lupa.. depa ni lani bleh bersekongkol dgn dap sedangkan dulu pada 13 mei dap la yg cuba menghuru harakan malaysia.. melayu mudah lupa..

Aryan Brotherhood

Anonymous said...

Apa kerja sambilan Adam Adli ni sekarang? Maklumlah cari duit poket sementara sambung balik belajar ...

Bancuh minuman di pejabat boss besar ke?

Anonymous said...

anuar babi adam adli puki babi pegi la sondol

Anonymous said...

Biasalah tu...disekolah rendah murid yang malas, atau bosan belajar pasti bertindak menonjolkan diri dgn cara yang amat pelik. Pasti cikgu2 tahu hal berkenaan. Murid tidak boleh dibuang sekolah. Kenalah teruk sikit cikgu2 nak implementasikan "psychological approach" hehehe....Tapi di atas bukan budak sekolah rendah..approach apa pula dikenakan? Dari komen2 di atas nampak sangat yang beliau amat tidak disukai, mungkin itulah jawapannya....

-beeBUZZ

Anonymous said...

PANDAI AI CARI ORG BAWAHAN.JAMBU2 PINK2 GITU.SOK JGN KELUAR STATEMENT KAU KENA LIWAT UDAH LER.TIME TU BOS KO PON LARIK SIAP PITNAH KERAJAAN YG SOGOK KO.MASA TU DAH TERLEWAT BEB.KO AKAN MENYESAL LA SEUMOR HIDOP.ELOK2 DAPAT JADI GURU MEREMPAT LA KO.SAMPAI BILA KO NAK IDOP KENA TANGGUNG.CUBA KO CITER.

Post a Comment

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.