Wednesday, January 18, 2012Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria, berkata umat Islam tidak boleh mengeluarkan kenyataan yang dilihat menyokong amalan seks sejenis iaitu homoseksual, lesbian atau liwat antara dua jantina berbeza kerana ia boleh menyebabkan mereka terkeluar daripada asas akidah.
Katanya menyokong atau menghalalkan hubungan sejenis kerana ia sama dengan menghalalkan zina. Ini boleh menyebabkan seseorang itu murtad.
“Umat Islam harus menentang amalan seks sejenis tidak kira sama ada lelaki dengan lelaki atau perempuan dengan perempuan atau amalan liwat antara lelaki dengan wanita. Jangan kerana mahu mengejar sokongan, kita membelakangkan agama”, katanya.
12 Jan lalu, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam wawancara dengan BBC News berkata sebarang bentuk peraturan yang menyekat kebebasan adalah undang-undang lapuk.
Wartawan BBC bertanyakan Anwar, “Sejauh mana anda mahu menyampaikan mesej kebebasan itu, kerana kes anda (liwat) yang digugurkan terhadap anda telah memberikan tenaga baru kepada pergerakan perjuangan hak kumpulan homoseksual di negara anda…ramai yang muncul bertaruh walaupun anda telah dibebaskan…apakah anda bersedia untuk mempertahankan sikap anti diskriminasi termasuk hak asasi kumpulan-kumpulan gay?
Anwar menjawab, “kami masyarakat Muslim dan bukan Muslim, secara amnya percaya dan komited menyokong institusi perkahwinan di antara laki-laki dan wanita, tapi kita tidak boleh dilihat sebagai bersikap zalim dan menghukum. Kita juga tidak boleh menganggap undang-undang kuno itu sebagai relevan”

Huraian lebih terperinci sila klik di sini

4 comments:

Anonymous said...

Reti ke Anwar bertaubat?

Anonymous said...

ANWAR DARI DULU DAH MURTAD PUN.BERMULA DARI PLURALISM UGAMA HINGGA MENGHALALKAN MENGUNYIT.PUAK-PUAK PAS MUNAFIQ YANG BERSAHABAT DENGAN SYAITAN IKUT SAMA-SAMA JADI MURTAD

Anonymous said...

bertaubat lah sebelum terlambat Anwar

Anonymous said...

Aku takut Anuwar dajjal ni akan kerahkan org2nya pecat MUFTI pulak..
bukankah dajjal dan iblis ini mempunyai tentera yg ramai dgn izin Allah utk menguji manusia2 penipu atau beriman..

Post a Comment

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.