HOT : LIM GUAN ENG MALU BESAR APABILA RAKYAT KANTOIKAN DIA MENIPU??



Apa..pakatan rakyat akan hapuskan tol dari Bukit Kayu Hitam sampai Skudai sekiranya dapat menawan Putrajaya?Hahahaha...apa cerita tol Sungai Nyiur, apa cerita tol Jambatan Pulau Pinang...dari dulu hingga sekarang tak jemu-jemu tabur janji...tetapi masih belum tunaikan...yang duduk di Pulau Pinang pun masih belum boleh laksanakan inikan pula dari utara hingga ke selatan. Agak-agakla kalau nak tipu rakyat pun...

Memang benar kos pembinaan PLUS bernilai RM6 billion dan kutipan tol sehingga sekarang mencecah RM24 billion...memang menguntungkan...mana ada orang buat business nak rugi tapi Lim Guan Eng kira tak kos-kos penyelenggaraan yang terlibat daripada lebuhraya tersebut dibina sekarang, bil elektrik yang perlu dibayar, gaji pekerja, kos pembesaran lebuh raya dari 2 lorong ke tiga lorong, pampasan tanah yang diambil, kos interchange kos itu dan ini.. supaya pengguna lebuhraya PLUS selesa dan selamat menggunakannya...

Tak kan Guan Eng nak buat macam di Pulau Pinang...jalan tidak diturap..berlubang dan tidak rata kerana ditampung apabila rosak...tutup lampu jalan kerana nak jimat kos elektrik..akibatnya berlaku banyak kemalangan kerana gelap...semua ini kerana nak jimat duit kerajaan negeri dan isytihar pada dunia...kononnya kerajaan negeri Pulau Pinang pandai urus wang...kepala hotak lu...rakyat yang menderita tak mau kira...Jadi sudah-sudah la nak bohong rakyat..


HOT : LIM GUAN ENG MALU BESAR APABILA RAKYAT KANTOIKAN DIA MENIPU?? HOT : LIM GUAN ENG MALU BESAR APABILA RAKYAT KANTOIKAN DIA MENIPU?? Reviewed by Empayar Pemuda on 3:04 PM Rating: 5

10 comments:

  1. haha.. kelakar seh.. LGE kan dah kutuk JB, promote PP sbg tempat utk melabur.. ni strategi dia la ni nak suruh mansuhkan tol plus supaya orang boleh pegi PP utk melabur.. come on la weh, jalan mana kat dunia ni takde toll? kau pegi australia, singapura, semua ada toll. dulu isu minyak, skarang isu tol.. haih.. semua isu2 yang "MENYUKAKAN RAKYAT".. benda2 yang sedap didengar.. lepas ni apa pulak?

    ReplyDelete
  2. Lepas nie tak payah kawin...nak buat suka suka tak boleh dakwa.....woi..bodoh la puak PR ni...
    Lu nak hancurkan Malaysia ka.....buduh sungguh sapa yang nak nampak mainan dia orang.

    PAS bukan berguna pun, orang yang perjuangan kan perkara betul dia pecat....konon PAS nak tarbiah DAP n PKR. PAS yang dah rosak adalah.

    pigi dah...

    ReplyDelete
  3. Woii...cina sial..sebelum ko kata nak hapuskan TOL PLUS tu ko cermin dulu muka ko..mana janji ko nak hapuskan TOL Sg. Nyior dulu..TOL ni dibawah seliakan kerajaan negeri. Ko dah tak ingat ke masa pembukaan Tol ni ko yang mengepalai banjingan membuat bantahan ..tapi sampai laa ni bila dah ambik Penang Tol tu ko tak hapskan...cam sial jee cina melaka ni..halau je daripada Penang.

    ReplyDelete
  4. biasa la lge biawak lidah bercabang makan bangkai

    ReplyDelete
  5. ckp byk la gua eng ni.ckp sngla.xde bt kira2 ke die ni.jnji yg sikit tu pun susah nk lksanakan.ckp kosong la lu ah pek!!melayu2 jgn bodo.once tmasuk ni,jgn hrp melayu dpt beli rumah kt bndar.nnt bndar sume depa amek.pigidah.

    ReplyDelete
  6. LGE ni memang tak logik lah... apa dia tak pikir ke kos kos untuk operasi dan penyelanggaraan. Kalau tutup PLUS, mana orang - orang PLUS nak carik makan lagi...

    ReplyDelete
  7. cina mcm dia ni kalau naik kepala kasi sepak je, xpayah nak hormat kat depa ni, depa bukan reti hormat orangpon. aku pernah balun 3 cina penang & 1 cina singapore. Si cilaka singapore ni dah la p gesel kreta aku dah tu nak tinggi suara. Situ jugak jamah 3 orang punya penerajang, nasib baik ade abg aji ni suruh stop. Pada Melayu semua, xpayah la nak bagi muka kat si sepet dap ni sangat dgn sekutu dia kat singapore tu.

    ReplyDelete
  8. LGE cakap memang ikut sedap mulut 4thn perintah pp xpon yg free dlu bapak dia pon xnak bayar tol kl=ayer keroh je bla kna saman mahkamah xtentu arah g bayar hlang langsi dia lu mahu bikin serupa sngpore ke poooorah

    ReplyDelete
  9. Alah.... Cuba kalau PLUS tu dia /DAP puny
    a? Naik lagi tol Silap-silap2,haha...

    ReplyDelete
  10. Kalau nak bullshit pun, berpada2 lah. PLUS ni kan a highway operator, bukan petroleum refining or aluminium smelting company yg electricity-guzzlers, and staff cost shouldn’t be too high sbb ni bukan investment banks or management consulting company yg talent-heavy. Takkan bayar bil elektrik dan gaji pekerja sampai berbillion Ringgit per year ?? So the bulk of the operating costs should logically consist of the maintenance cost, and do you know how much they spent on it in 2010? Less than RM250 million. And on the so-called ambil tanah cost, jalan expanded to 4 or 3-lanes from the original 2-lanes tu mostly from Slim River-KL-Melaka stretch, bukan seluruh PLUS pun, and takder significant cost ambik tanah baru pun sbb time Plus was built, mmg tanah lebih2 sepanjang Plus highway tu dah gazetted as the highway’s property sbb future road widenings were already factored in. Nway, the highway widening works have only cost approx RM2.18 billion (RM1.04+RM1.14bil, source: http://biz.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2010/7/8/business/6623217&sec=business).

    Costs yg kau mention tu mmg incurred, tapi tak cecah pun RM18 billions of the ‘on-paper profit’ yg Plus has generated (RM24 bil toll collection against RM6 bil construction cost). Pagi tadi kau drive pegi keje, kat mana tpt paling teruk jam? Sebelum dan selepas plaza kutipan toll kan? Kalau kat negara lain, profitable highway operators dah boleh consider waiving toll collections time peak hours to mitigate the congestions, so why not in Malaysia?

    Memang tak salah business buat profit, tapi jgnlah sampai melampau2 dan membebankan Rakyat, especially for utility companies.

    ReplyDelete

Popular

Powered by Blogger.