Tuesday, January 17, 2012

Nampaknya Anwar sudah hilang kepercayaan pada Ambiga untuk mengetuai Bersih dan terpaksa melantik sasterawan tak laku A Samad Said untuk jadi pengerusi bersama. EP merasakan perkara ini terjadi disebabkan Ambiga mempunyai "track record" yang buruk terutamanya bagi puak-puak PAS. Semua orang tahu perhimpunan haram Bersih 2.0 gagal kerana kurang mendapat sambutan terutamanya dari pakar-pakar demo jalanan parti PAS disebabkan oleh Ambiga. 

Dengan sokongan yang ditunjukan Ambiga secara terbuka terhadap Seksualiti Merdeka  akan membuatkan lebih ramai orang puak-puak PAS takut untuk menyertai Bersih kerana secara tidak langsung dengan menyertai apa-apa perhimpunan yang dianjurkan oleh Ambiga, kiranya mereka menyokong perjuangan songsang Ambiga.

Untuk mengatasi masalah ini, Nama A Samad Said muncul untuk mendapatkan sokongan kembali..Alasannya, puak-puak PAS tak perlu sokong Ambiga tetapi menyokong A Samad Said..Jadi tak perlulah mereka mendewakan Ambiga.. Bagi EP, pada dasarnya sama saja..sokong Ambiga ke atau sokong A Samad Said ke...kerana percaturan untuk Bersih dirancang oleh Anwar dan mendapat nasihat Ambiga. A Samad Said hanya boneka untuk mengaburi mata penyokong-penyokong PAS...




Datuk A Samad Said akan dilantik sebagai pengerusi bersama Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) dilihat akan memberi tekanan dalam menuntut transformasi pilihan raya negara.
Pengerusi Bersih Datuk S. Ambiga mengesahkan pelantikan itu kepada The Malaysian Insider, menambah satu pengumuman rasmi akan dibuat hari ini di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur-Selangor (KLSCAH). 
“Ya. Saya sahkan mengenainya tetapi kami juga akan mengumuman lain,” katanya apabila ditanya sama ada pelantikan Samad sudah dibuat secara rasmi atau tidak.
Samad, Sasterawan Negara berusia 76 tahun ini yang mencipta fenomena baru semasa Himpunan Bersih 2.0 di ibu negara pada 9 Julai lalu bagaimanapun enggan menjawab persoalan itu, sebaliknya mengulas sedang sibuk dengan “rancangan utama” Bersih.
“Saya tidak boleh hendak memberikan sebarang komen mengenai perkara itu tetapi akan ada satu pengumuman, elok anda datang dan dengar sendiri,” katanya ketika dihubungi The Malaysian Insider.

5 comments:

pukimaq said...

A Samad Said tu patut mengdeklamasikan satu sajak khas untuk homo cun macam aku dan sayangku tu.

Anonymous said...

Jgn hina A Samad Said. Beliau merupakan seorang sasterawan negara yang bnyk berjasa pd negara. Pelantikan beliau menjd pengerusi bersama adalah utk memantapkan lg barisan Bersih dgn ilmu dan pengalaman yang beliau ada.

Anonymous said...

Bongok tahap sewel. Gelaran Sasterawaan Negara begiotu murni sekali. Namun telah dikotori dengan najis nafsu politik yang kemudian disapu sendiri ke mukanya dan jadilah dia Sasterawan Meroyan Negara.

Anonymous said...

siapa pun yang dipilih olih anwar oarang tu tetap bangsat,gay,penjahanam bangsa dan agama dan tengah gian nak ju**k.

Anonymous said...

pengalaman apa yg samad said tu ada......setakad buat novel dan cerpen ada la.....bukan nak kutuk....tapi akhir2 ini banyak org bercakap dan berpidato di dalam hal yg dia bukan bidangnya.......salah satu tanda2 kiamat...

Post a Comment

PENAFIAN

Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.